Tartex i alla ära men att göra billigt och gott eget pålägg är enklare än man tror. Pålågg som kan användas som sås eller dip eller tillbehör till sallad och annan mat.Kokta bönor behövs. Kidneybönor, sojabönor, berlottibönor, kikärtor, gröna eller gula örtor, blackeyebönor - ta vad du har :-) Om du använder en burk med bönor motsvarar det cirka 2-3 dl.
Lägg bönorna i en matberedare. Häll i cirka en matsked olja. Fint hackad paprika och om du har lite persilja är det gott. Mixa. Smaka av med örtsalt.
För variation kan du ha i tahini (sesampasta) eller sesamfön rakt av, solrosfrön, pumpafrön, lite krossat linfrö, citronjos, chili...










På vintern är soppa extra gott... Idag blev det ärtsoppa till lunch. Innan sovdags igår lades 500 gr (ett paket) gula ärtor i blöt. Där låg de och svällde när jag sov min skönhetssömn. Cirka en timme innan luch hällde jag av vattnet de legat i och sköljde dem. Sedan var det bara att lägga dem i en gryta med cirka 1,5 liter vatten. Låta det koka upp och koka ungefär en timme. Salt i (eller 2 buljongtärningar). Mot slutet hälldes timjan i. Man kan ha lök i - problemet då är att soppan inte blir så bra att frysa in.




