lördag, september 30, 2006

Fyllda smördegsknyten

Till denna braiga bufférätt eller tillbehör till sallad och liknande brukar jag köpa färdig smördeg (kolla innehållsförteckningen). Det är lite klur att göra egen men det går *ler*

Som fyllning kan du ha:

  • Stekta champinjoner, frästa tillsammans med fint hackad lök, vitlök och salt och peppar.
  • Spenat, salt och peppar
  • Tomater, fint hackad lök och basilika eller oregano.

Skär kvadrater av smördegen, lägg fyllningen i mitten och vik över flikarna. Alternativt - som på bilden - rulla ihop degen och vik noga i ändarna.
Sedan ska de in i ugnen, 225 grader cirka 10 minuter. Klart att njuta!

fredag, september 29, 2006

Röd-grön-röra

Söndagsmaten hemma hos oss på valdagen. Vi var 5-6 personer på eftermiddagsmiddag.
2 röda paprikor
2 gröna paprikor
1 gul lök
½ chili
2 vitlöksklyftor
3 dl blandade bönor (stora vita, små vita, berlotti, kidney, kikärtor)
1 burk krossade tomater
Gönsaksbuljong
Kanel, salt, peppar
Hacka paprikan och löken grovt. Finhacka chili och vitlök. Fräs allt detta i lite olja. Blanda i bönor och häll över de krossade tomaterna. Smula i buljong och låt koka upp. Rör om och smaka av med lite kanel och eventuellt salt och peppar. Låt puttra 15-20 minuter. Servera med ris.

tisdag, september 26, 2006

Couscous med fem grönsaker

3 rödlökar
1 zucchini
3 olikfärgade paprikor
2 små fänkålar
1 aubergine
Kryddning: 4 vitlöksklyftor, 1 msk färsk ingefära, rosmarin, olivolja, salt och peppar
Grovhacka grönskakerna och lägg dem på en plåt. Strö på riven ingefära, krossad vitlök och rosmarin och sprinkla med olivolja. Salta och peppra. Rosta ca 40-50 minuter i 180°C ugn (grönssaksbitarnas storlek avgör hur länge de måste rostas).
Tillred couscousen enligt anvisningarna på förpackningen, blanda i lite olja och mynta. Forma en hög av couscousen och gör en liten grop på toppen. Lägg rostade grönsaker i gropen och runt högen.

måndag, september 04, 2006

Tomatsoppa

1 kg tomater
2 gula lökar
4-5 vitlöksklyftor
1 citron
2 msk olivolja
6 dl vatten
1 buljongtärning
färsk koriander eller persilja
Skålla, skala och tärna tomaterna. Skala och tärna lök och vitlök. Pressa saften ur citronen. Hetta upp oljan i en gryta och fräs lökhacket. Tillsätt tomaterna, citronsaften och vattnet. Sjud under lock i 20 minuter. Tillsätt salt och buljongtäning och koka upp igen. Smaka av och krydda eventuellt mer. Hacka koriander/persilja och strö över soppan vid serveringen.

måndag, augusti 21, 2006

Grodda...

Man kan ha groddar i sallad, som de är, tillsammans med couscous, i wok osv osv. Man kan grodda massa olika frön och baljväxter. Några som passar bra är: Adzukibönor, Mungbönor och Gröna Linser.
Skölj 1 dl bönor eller linser och blötlägg över natten. Häll bort vattnet och skölj dem igen. Låt burken stå under en handduk, gärna upp och ned med nät över öppningen så att vattnet kan rinna av ordentligt. Skölj sedan groddarna 2 - 3 ggr per dag. Efter 4 - 5 dagar är groddarna klara. Ställ dem nu i fönstret så blir de vackert gröna. Förvara groddarna i kylen.
De håller ungefär 5 dagar.

fredag, augusti 18, 2006

Grönsaksröra a la france

2 msk olja
2 klyftade gula lökar
1-2 skivade vitlöksklyftor
1 aubergine, delad i halvcirklar
1 zucchini, delad i halvcirklar
1 röd, 1 gul och 1 grön paprika
1 strimlad liten röd chili
1 burk hela tomater
Oregano, basilika eller timjan
salt, grovmald svartpeppar
1 msk rostade solroskärnor
Hetta upp oljan i en stor gryta. Lägg i och fräs först lök, vitlök och aubergine. Lägg sedan i och fräs zucchini, paprika och chili. Rör ner tomater, örtkrydda, salt och lite peppar. Låt röran sjuda under lock ca 15 minuter. Smaka av. Strö över solrosfrön.
Servera med ris och bröd.

onsdag, augusti 16, 2006

Soppa Provençale

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 paprikor
1 aubergine
2 msk olivolja
1 l grönsaksbuljong
2 msk tomatpuré
salt, peppar
För lite extra lyx: 1 dl sojayoghurt, hackade svarta oliver, timjan och salt.
Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj, kärna ur och tärna paprikorna. Skölj och tärna auberginen. Fräs lök och grönsaker i olivolja i en gryta stor nog för soppkok. Häll över grönsaksbuljongen. Tillsätt tomatpuré, salt och peppar. Låt koka ca 15 min.
Om du vill servera lite lyxigare gör yoghurtröran som du serverar soppan med. Ett gott bröd passar också till.

måndag, augusti 14, 2006

Peach Melba

en klassiker :-)
Recept för 4 portioner
8 konserverade persikohalvor
400 gr hallon
1 dl florsocker
Tofuline vaniljglass
Gör såsen genom att mixa hallonen och rör ner florsockret, vill du vara riktigt fin ska såsen silas.
Servera på tallrik eller i glas eller... fantasin sätter gränserna. Varva gärna glass med persika och toppa med hallonsåsen. Servera och njut.

lördag, augusti 12, 2006

Kronärtskocka med citronvinägrett

1 kronärtskocka per person
salt
1 citron
½ gul lök
1 msk timjan (helst färsk)
1 msk vitvinsvinäger
1 dl solrosolja
salt, vitpappar
Ansa kronärtskockorna, det gör du genom att skära bort roten och klippa av spetsen av bladen. Välj grytstorlek efter antalet skockor, du ska nämligen koka upp så pass mycket vatten att det kan täcka dem. Salta vattnet och låt skockorna koka typ 3040 minuter. Prova att dra loss ett av bladen, släpper det utan motstånd är den färdig. Ta upp skockorna och låt dem rinna av.
Riv skalet av citronen och pressa ur saften. Hacka lök och timjan fint, blanda hacket med citron och vinäger och tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Smaka av med lite salt och peppar.

fredag, augusti 11, 2006

Kikärtssnacks

2 1/2 dl kikärtor
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
1/2 msk curry
1 krm cayennepeppar
1 msk sesamfrön
Blötlägg kikärtorna över natten. Häll av vattnet noga. Torka kikärterna i en handduk eller hushållspapper. Häll ut på en folieklädd bakplåt. Blanda med olja och 1/2 salt. Rosta högst upp i ugnen på 225° ca 20 min. Blanda kryddor, sesamfrön och resten av saltet och rör ner blandningen i kikärtorna. Rosta ytterligare 10-20 min. Kikärtorna ska bli torra, knapriga och vackert guldbruna.

onsdag, augusti 09, 2006

Smulpaj med äpple

Det kanske inte har blivit många bär plockade i år - de verkar ha torkat fullständigt men äpplen har jag sett både på träd och i affären.
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 msk socker
100 gram mjölkfritt margarin
4-6 äpplen
2 msk socker
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en form. Finfördela margarinet i en skål och blanda med havregryn, mjöl och socker till en grynig massa. Skölj, skala, dela och kärna ur äpplena. Skär äpplena i tunna skivor och lägg dem i formen. Strö över socker (och eventuellt kanel om du gillar det) och därefter smuldegen. Grädda i ca 20 minuter, tills pajen blivit ljusbrun. Servera gärna glass eller vaniljsås till.

tisdag, augusti 08, 2006

Fruktig couscoussallad

grönsaksbuljong
couscous
1 mango
1 ananas
russin
½ dl pinje- eller cashewnötter
2-3 msk olja
1 msk vinäger
1 msk vatten
salt, kajennpeppar
Koka upp den mängd vatten du behöver enligt anvisning på ditt couscous paket. Ofta är det 1½-2 gånger så mycket vatten som couscous man ska ha. Lös upp en buljongtärning i vattnet och häll i couscousen. Stäng av plattan och låt couscousen svälla under lock. Om du har saffran hemme tillsätt gärna det till vattnet. Skala, kärna ur och tärna mangon. Om du har färsk ananas tärna den (ta bort mittenbiten, den hårda), ananasringar på burk kan du bara tärna direkt :)
Blanda couscousen med frukten och nötter. Blanda olja, vinäger, vatten, salt och kajennpeppar. Häll dressingen över couscousblandningen. Ät den varm eller låt svalna - den är god vilket som *ler*

måndag, augusti 07, 2006

Zucchinipasta med sur chilidressing

För flera år sedan fick jag ett tips av en studentkompis som tröttnat lite på pasta och ville äta mer grönt. Hon gjorde "pastazucchini". Dessa saltkokta zucchinis är jättegoda med lite citron och peppar som sallad till annan mat, som plockmat på en buffé eller tillsammans med en god bönbiff. Man kan också äta dem precis som de är.
Zucchini
Salt
1 chili
Vinäger
Olivolja
Vatten
Lite rårörssocker
Hyvla zucchinin på längden med en osthyvel eller liknande. Koka upp rikligt saltat vatten och låt strimlorna koka ett par minuter. Lägg dem att rinna av i ett durkslag.
Hacka chilin, blanda den med vinäger, olivolja, vatten och lite socker (för att balansera vinägern - kan uteslutas). Delarna i dressingen kan vara ungefär 2:1:1 - exempel 2 msk vinäger, 1 msk olja och 1 msk vatten. Häll upp zucchinin i en fin skål eller på ett fat och blanda med dressingen.

torsdag, augusti 03, 2006

Ugnsbakade rotfrukter med mintsås

Rotfrukter får mig att tänka på hösten... gårdagens regn- och åska tog mig dit inte bara i tanken så det blev rotfrukter här hemma.
Palsternacka
Morot
Kålrot
Potatis
Skala rotfrukterna. Skär palsternacka, kålrot och morot i avlånga stavar. Potatisen i skivor eller klyftor, mest för variationens skull. Häll lite olja i en ugnsform eller på en plåt och lägg i rotfrukterna. Krydda med salt, lite citronsaft och timjan eller någon annan god örtkrydda. Baka i ugnen, 225 grade i ca 20-25 minuter.
Den kalla såsen gör du med sojayoghurt, blanda i färsk eller torkad mynta.

onsdag, augusti 02, 2006

Kumminbiffar med kall senapssås & sallad

Kikärtor
1-2 kokta potatisar
2-3 tsk kummin
1 tsk curry
1 tsk chili
salt
1 lök
Mosa kikärtorna och potatisen tillsammans i en skål. Hacka löken fint, fräs den i lite olja tillsammans med kumminfröna, curryn och chilin. Blanda löken och kryddorna med moset. Forma biffar och stek i olja.
2 dl Sojayoghurt
4 msk Stark senap
Blanda senap och yoghurt, smaka ev av med lite salt.
Isbergssallad
fint fint hackad gurka
paprika
en burk majs
för mer matig sallad tillsätt någon deciliter couscous

torsdag, juni 22, 2006

Semester

Sporadiska uppdateringar kan ske när vi stannar på något ställe med internetcafé. Jag befinner mig på husbilssemester i Europa 25 juni (börjar med en vecka på Roskildefestivalen) till 23 juli.
Hoppas att kunna hitta någon matlagningskurs på vägen men framför allt att lyckas laga juste måltider på två gasplattor med två grytor att tillgå :-)

onsdag, juni 14, 2006

Söt-sur-sallad

Har hittat en mycket god sallad i min butik: Mâchesallat. Den har en lite nötig smak, är god och kul att titta på.
Mâchesallat
Isbergssallad
Melon (galia, honung, cantaloupe)
Röd paprika
Vit balsamvinäger, olja
Skölj mâchesallaten. Skölj och hacka isbergssalladen och paprikan. Skär melonen i 4 klyftor, gröp ur kärnorna, skala och tärna. Blanda samman alla grönsakerna i en skål. Toppa med vit balsamvinäger och olja, låt stå i kylen till servering. Den syrliga vinägern är toppengod ihop med melon och de båda salladssorterna.

tisdag, juni 13, 2006

Krämig kall currykikärtssallad

En god krämig sallad att ha med till lunch eller grillkvällen.
2-3 dl kikärtor (en burk om du inte kokar själv)
1 dl sojayoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 liten hackad mild lök typ silverlök eller gräslök
1 äpple
1-2 tsk curry
salt
(gillar du mycket smak och lite styrka kan du ha ingefära och chili i - passar till curryn)
Skölj kikärtorna (om de är burktypen kan du låta dem ligga i fräscht vatten efter sköljningen när du gör i ordning det andra). Tärna äpplet och hacka löken. Blanda det med yoghurt, den pressade vitlöksklyftan och curryn. Låt kikärtorna rinna av och blanda i dem. Smaka av med lite salt. "Salladen" blir godast om den får stå och dra åt sig av smakerna i kylen.

måndag, juni 12, 2006

Snabbglass

Det är nästan ett busigt lätt recept idag *ler*
Fryst frukt (hallon, blåbär, tärnad melon...)
Sojagrädde eller Sojayoghurt
Mixa de frysta bären med grädden eller yoghurten i en mixer/marberedare eller med en mixerstav. Söta med socker eller florsocker. Servera direkt eller håll i frys till servering.

lördag, juni 10, 2006

Vårrullar, vegansk variation

Kokt ris (behövs ej men om du har ngn dl så använd den)
200 gr vitkål, hyvlad tunt
2 morötter, fint strimlade
1 gul lök/purjolök hackad/skivad
1 hackad vitlöksklyfta
1 tsk sambal olek
Filodeg, 1 paket från affären
Fräs löken i lite olja. I med vitlök, sambal olek, vitkål och morot. Låt fräsa lite. Häll på ca ½ dl vatten, lite vinäger och salt (½ buljongtärning). Det är klart när grönsakerna är mjuka. Smaka av med soja & sambal. Blanda med ev ris.
Vik filodegsarken dubbla och dela i 2-3 delar, beroende på hur stora vårrullar du vill ha. Försök göra dem till kvadrater då kan du sedan lägga dem så att du har en spets mot dig, klicka fyllning mitt på kvadraten - vik spetsen över fyllningen, sidospetsarna inåt över fyllningen och rulla. Pensla med olja. Lägg dem på bakplåtspapper i ugnen i cirka 200 grader tills de är bubbligt gyllene.
Om kassan tillåter kan du skiva vattenkastanj och också ha i hackade champinjoner och böngroddar. Du kan också ha sojafärs i, kokt, vattenurpressad och kryddad. Variera dig! *ler*
Bild från tasteline