torsdag, april 26, 2007

Blomkålsmedaljonger med polenta

Det är vackert med blomkål och ofta anvnder man buketterna. I detta recept ska du skriva blomkålen i vackra stora skivor och steka.
2 mindre blomkålshuvuden
1 bunt salvia
4 msk kapris
Saft och skal från 1 citron
50 g mjölkfritt smör
salt och vitpeppar
Polenta enligt anvisningar på paketet
Skär bort gröna blad och rotstocken från blomkålen och skär den sedan i ganska tunna skivor. Smält smöret så att det precis blir "nötbrunt" i en rymlig panna. Lägg ner salviabladen i det heta brynta smöret. Låt salvian steka i ca 1 minut, dra sedan av stekpannan och låt salvian ligga kvar en stund. Se bara till att salvian inte blir för brun! Fiska upp salviabladen ur smöret och lägg dem på hushållspapper. Stek blomkålsskivorna på båda sidor i lite av det brynta salviasmöret. Gör ett fräs på kapris, citronsaft och skal och låt det bara puttra till. Dra av och rör ev ner en klick smör. Arrangera blomkålen på tallriken, den mjuka nykokta polentan och skeda sedan över det brynta smöret med kaprisen. Avsluta med salviabladen.

söndag, april 22, 2007

Bönsallad med avokado

Detta är en sallad som passar perfekt till grillade grönsaker eller kanske bakad potatis.
200 g Kidneybönor
200 g Vita bönor, kokta
1 st Avokado, skalad och skivad
1 st Rödlök, fint skivad
Mâchesallat
Färska basilikablad
2 st Tomater, skurna
Saften från en halv citron
2 msk Olivolja
Salt och peppar

Blanda alltsammans och servera!

tisdag, april 17, 2007

Blomkål och linsgryta

1 blomkålshuvud
200 g Röda linser
2 msk olivolja
1 tsk kumminfrön
2 msk riven ingefära
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk malen chili
1 tsk curry
1 dl vatten
Värm upp oljan och bryn kumminfrön, ingefära, gurkmeja och chili. Fräs under omrörning i ca 20-30 sekunder. Dela blomkålen och lägg ner tillsammans med röda linser. Tillsätt vatten och låt småkoka ca 10 min. Smaka av med curry och eventuellt lite salt.

torsdag, april 05, 2007

Vegetarisk Jansson

1 kg potatis, i stavar
100 gram gul lök, i bitar
100 gram svarta oliver
1 msk kapris
1.5 dl sojagrädde
1.5 dl sojamjölk
2 msk ströbröd
Lägg hälften av potatisstavarna och löken i en smord ugnsfast form. Kör oliver, kapris och lite av sojagrädden i en mixer. Tillsätt resten av sojagrädden samt sojamjölken. Häll alltsammans över potatisen och löken. Bred på resten av potatisen och löken. Strö på ströbrödet. Grädda i 225 grader ca 50 minuter.

tisdag, april 03, 2007

Pistaschpasta

Pasta, typ penne
1 zucchini
4 msk Olivolja
1 vitlöksklyfta, tunt skivad
rivet skal av 1 citron
½-1 dl pistaschnötkärnor, grovhackade
2 msk hackad bladpersilja
salt och svartpeppar
Koka pastan "al dente". Riv zucchinin grovt på ett rivjärn. Stek den i olivolja i en stekpanna tills den har fått lite färg. Tillsätt vitlök och stek ytterligare någon minut. Blanda zucchinin med den nykokta pastan, citronskal, pistaschnötter och persilja.
Smaksätt med salt och peppar.