torsdag, oktober 05, 2006

Äppelbröd

Goda brödrecept kan man aldrig få för många av *ler* I äppletider så ska man såklart baka ett äppelbröd, här kommer ett recept av många.
7 dl vatten
5 dl havregryn
5 dl grovt rivna äpplen
50 gram jäst
3 tsk salt
10 dl < vetemjöl
4 små röda äpplen
Koka upp vattnet och häll det över havregrynen i en bunke. Rör om. Riv äpplen så att du har 5 dl grovt rivna äpplen och tillsätt dem. När blandningen är fingervam rör du i jästen (det kan vara lite varmare om du använder torrjäst). Tillsätt salt och mjöl. Arbeta samman degen. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Låt degen jäsa i bunken under duk i cirka en timme. Knåda degen och dela den i 4 delar. Rulla varje del till en rulle och gör en knut. Lägg bröden på smord plåt/bakplåtspapper och tryck ner ett litet rött äpple i varje knut. Låt jäsa under duk 20-25 minuter. Pensla bröden med lite sojamjölk och sätt dem längst ner i ugnen som du värmt till 225 grader. Grädda cirka 20 minuter.

Inga kommentarer: