torsdag, oktober 12, 2006

Nötkrokant

100 g Ljus Sirap
1 ½ dl Ljust råsocker (muscovadosocker)
25 g mjölkfritt margarin
1 tsk Vaniljsocker
100 g grovt hackad mandel
Blanda sirap, socker och matfett i en gryta/kastrull och koka på jämn värme i 5 minuter.Tillsätt vaniljsocker och den hackade mandeln och koka i ytterligare 3-4 minuter. Häll upp smeten på bakplåtspapper och skär i bitar så snart den har lite stadga. Att skära när den väl har hårdnat är svårt *ler*

onsdag, oktober 11, 2006

Bakade myntatomater

6-8 tomater
1 dl färska myntablad
2 rödlökar, klyftade
½-1 dl balsamvinäger
1-2 msk olivolja
salt, svartpeppar
Gör ett kryss i tomaterna och ställ dem nära varandra i en ungsform. Stoppa ner mynta i kryssen. Lägg lökklyftorna runt tomaterna. Häll på balsamvinäger och ringla över oljan. Strö över salt och peppar. Baka i mitten av ugnen i 100 grader ungefär 1 timme. Servera med ris eller couscous och en bönbiff med timjan.

tisdag, oktober 10, 2006

Blomkålssoppa

1 gul lök, hackad
1 msk olja
500 g blomkålsbuketter
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1/2 dl hackad persilja
Om du har: 1 dl sojagrädde
Hetta upp oljan i en gryta och fräs löken. Tillsätt blomkålsbuketterna och låt dem steka med löken några minuter. Häll på vattnet och buljongtärningarna och låt koka tills blomkålen är mjuk, ca 10 minuter. Har du sojagrädde hemma så häll i av den och värm. Nu kan du mixa soppan slät. Späd med mera vatten om det blir för tjockt. Rör ner persiljan.

måndag, oktober 09, 2006

Livets vatten

Det är ju inte alltid man kan eller vill servera vin till maten. Vatten som det är passar till det mesta men vatten med naturlig smak kan vara tillbehöret som sätter guldkant på middagen *ler*
1. Gör ett grundligt arbete med att skölja och skala det som ska ge vattnet smak.
2. Dela det som är stort i klyftor, bitar eller skivor. Använd rivjärn, osthyvel eller potatisskalare för att få remsor.
3. Lägg smaksättaren i en kanna och fyll på med kallt vatten. Låt dra i kylskåpet.
Frukttips: Citron, Lime, Apelsin, Melon, Passionsfrukt, Päron, Äpple.
Grönsakstips: Gurka, Morot, Paprika, Selleri, Chili.
Kryddtips: Citrongräs, Rosmarin, Timjan, Basilika, Ingefära, Mynta.

söndag, oktober 08, 2006

Hasselbackspotatis

En klassiker *ler* Min bror tycker detta i sig är festmat. Tillsammans med en god kall eller varm sås, bönbiff och en salld så blir det en fin söndagsmiddag!
3-4 potatisar/person
Mjölkfritt margarin
salt peppar ströbröd
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisarna och skiva dom nästan helt igenom. Om man lägger potatisen i en sked eller slev när man skär den så blir det liksom skivor utan att man skär helt igenom, precis som det ska vara. Lägg potatisarna i en form, med den skivade sidan uppåt. Hyvla, riv eller skiva lite margarin tunt och lägg över potatisarna och krydda med salt och peppar. In i ugnen. Ta ut dem efter typ 20-30 minuter. Nu kan det behövas lite margarin till och det är också nu du ska strö över ströbrödet. In i ugnen igen cirka 20 min till.

fredag, oktober 06, 2006

Aubergine- och äppelröra

3 äpplen
2 auberginer, ca 500 g
1 finhackad rödlök
1 msk persilja
3-4 msk olivolja
salt, svartpeppar
Sätt ugnen på 175°. Kärna ur äpplena. Nagga auberginerna med gaffel så att de inte "exploderar" under bakningen. Lägg äpplena och auberginerna i en ugnssäker form klädd med bakplåtspapper. Baka tills de är helt mjuka, äpplena ca ½ timme, auberginerna ca 1 timme. Vänd dem 1-2 gånger under bakningen. Låt äpplena och auberginerna svalna. Dela äpplena och auberginerna och skrapa ur allt fruktkött. Finhacka det med en kniv eller finfördela i matberedare till en jämn röra. Blanda röran med löken, persiljan och olivoljan. Smaka av med salt och peppar. Servera på småfranskahalvor.

torsdag, oktober 05, 2006

Äppelbröd

Goda brödrecept kan man aldrig få för många av *ler* I äppletider så ska man såklart baka ett äppelbröd, här kommer ett recept av många.
7 dl vatten
5 dl havregryn
5 dl grovt rivna äpplen
50 gram jäst
3 tsk salt
10 dl < vetemjöl
4 små röda äpplen
Koka upp vattnet och häll det över havregrynen i en bunke. Rör om. Riv äpplen så att du har 5 dl grovt rivna äpplen och tillsätt dem. När blandningen är fingervam rör du i jästen (det kan vara lite varmare om du använder torrjäst). Tillsätt salt och mjöl. Arbeta samman degen. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Låt degen jäsa i bunken under duk i cirka en timme. Knåda degen och dela den i 4 delar. Rulla varje del till en rulle och gör en knut. Lägg bröden på smord plåt/bakplåtspapper och tryck ner ett litet rött äpple i varje knut. Låt jäsa under duk 20-25 minuter. Pensla bröden med lite sojamjölk och sätt dem längst ner i ugnen som du värmt till 225 grader. Grädda cirka 20 minuter.

onsdag, oktober 04, 2006

Ugnsbakade rödbetor med lök- och senapsyoggi

1 kg färska rödbetor
1 rödlök
Lite gräslök
1 msk dijonsenap
250 g sojayoggi
salt, svartpeppar
Börja med att sätta igång ugnen på 150°. Skär av blasten på rödbetorna så att typ 5 cm återstår om du inte köpt "avblastade i påse. Tvätta rödbetorna och behåll skalet och rottråden. Lägg dem i en ugnssäker form och baka dem mitt i ugnen ca 1 timme. När du stoppat dem i ugnen kan du finhacka rödlök och gräslök och blanda med dijonsenap och sojayoggi. Smaka av med salt och peppar. Ta ut rödbetorna när de är färdigbakta, spola dem under kallt vatten och gnid av skalet. Skär dem i skivor. Servera med yoggiröran och ett gott rågbröd.

tisdag, oktober 03, 2006

Couscous i matlådan

Missat göra mat till matlådan och klockan är sent?
Couscous går snabbt att fixa, själva couscousen kan du göra på jobbet eller i skolan nar du har varmt vatten men det går lika snabbt att fixa på kvällen under tiden du hackar lite grönt.
1 dl couscous
1 ½-2 dl vatten
Koka upp vattnet, häll det över couscousen tillsammans med lite salt och olja.
Hacka paprika, tomat, lök och andra goda grönsaker du har hemma. Finns det lite oliver eller kapris i kylen? Ta med dem. Blanda samman couscous med grönsakerna. Häll i någon tesked olja, vinäger och smaksätt med salt och mynta.