lördag, augusti 12, 2006

Kronärtskocka med citronvinägrett

1 kronärtskocka per person
salt
1 citron
½ gul lök
1 msk timjan (helst färsk)
1 msk vitvinsvinäger
1 dl solrosolja
salt, vitpappar
Ansa kronärtskockorna, det gör du genom att skära bort roten och klippa av spetsen av bladen. Välj grytstorlek efter antalet skockor, du ska nämligen koka upp så pass mycket vatten att det kan täcka dem. Salta vattnet och låt skockorna koka typ 3040 minuter. Prova att dra loss ett av bladen, släpper det utan motstånd är den färdig. Ta upp skockorna och låt dem rinna av.
Riv skalet av citronen och pressa ur saften. Hacka lök och timjan fint, blanda hacket med citron och vinäger och tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Smaka av med lite salt och peppar.

1 kommentar:

Kirtaniya sa...

Ett annat bra sätt att ta bort stjälken är att hålla kronärtskockan med ena handen, och sedan bryta stjälken med den andra, i en hävstångsliknande manöver. Då kommer även 'trådarna' ut.