måndag, november 27, 2006

Pepparkakor, deg till 300 st

Ett av många recept. Men i veckan är det dags att påbörja fixet till adventsbaket *ler*
300 g mjölkfritt margarin
5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 msk malen ingefära
2 msk kanel
1 msk malda kryddnejlikor
2 tsk kardemumma
1 msk bikarbonat
2 dl vatten
15 dl vetemjöl
Låt smöret bli rumsvarmt. Rör smör, socker och sirap till en jämn smet. Använd gärna elvisp.
Rör sedan ner ingefära, kanel, kryddnejlikor, kardemumma och bikarbonat. Tillsätt sedan vatten och sist mjölet. Låt degen ligga i kylskåp minst 1 dygn i platspåse eller insvept i plastfolie.
Tag fram en bit i taget av degen och kavla ut den tunn på ett bakbord. Tag ut kakor med mått och lägg på kalla smorda plåtar eller med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 200-225 grader i 4-5 minuter.

söndag, november 26, 2006

Rödbetsquinoa

2 rödbetor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olja
2 dl quinoa/cousvous/bulgur
4 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)
citronjuic, salt, peppar
Skala och riv rödbetorna grovt. Hacka lök och vitlök. Fräs löken i olja i en kastrull och lägg efter en stund i de rivna rödbetorna. Rör ner quinoan och häll på buljong. Låt det småkoka under lock i 15–20 minuter (tills quinoagrynen är mjuka, de ska liksom grodda så där som vissa linser gör när man kokar dem). Gör en dressing på olja, citronjuice, salt och peppar. Blandningen ska smaka mycket. Servera varm eller kall.
Foto från ICA.se

Rårakor med morot

3 potatisar
3 morötter
1 lök
olja
salt, peppar
Skala och riv potatisarna, morötterna och löken. Löken kan du också hacka fint om du vill - det finns en risk för tårar om den rivs *ler* Blanda allt i en skål. Smaksätt med salt och peppar. Häll lite olja i en stekpanna. Forma en stor råraka eller ett par små. Stek tills det fått färg på ena sidan och vänd. Servera med lingonsylt och vitkålssallad. Eller klicka på lite sojayoggi.

tisdag, november 21, 2006

Bulgurburgare

1 ¼ dl bulgur
1 burk cannellinibönor
1 msk majsenamjöl
1 msk japansk soja
½ msk pressad citron
mynta, persilja
1 grovhackad vitlöksklyfta
1 krm sambal oelek
Koka bulgurgrynen mjuka i saltat vatten ca 8 minuter. Häll av om det är vatten kvar i kastrullen och låt dem ånga torra. Lägg en dryg deciliter av grynen på ett fat till panering. Kör resten av ingredienserna utom salt och sambal till mos i en matberedare. Smaka av med salt och chilikrydda. Forma moset till 8 biffar och vänd dem i kokta bulgurgryn. Ställ gärna biffarna kallt i kylen någon halvtimme så håller de ihop bättre vid stekningen. Stek i olja på måttlig värme under lock några minuter på varje sida – bulgurgrynen har en tendens att sprätta i pannan. Ta av locket och stek lite till för att ge krispighet.
Servera med isbergssallad, tomatskivor och skivad avokado, på tallrik eller i värmda tortillabröd. En klick sojayoggi och lite ajvar passar toppen till.

måndag, november 20, 2006

Äppel- och böngryta, Fasoulia

225 g kokta vita bönor
2 stora äpplen
½ gul lök
2 msk olja
½ tsk gurkmeja
½ tsk malen kryddpeppar
½ tsk malen kanel
½ tsk malen spiskummin
socker, salt och peppar
Skala och skiva löken och bryn i olja tills den är gyllenbrun. Häll i alla kryddor och låt det hela fräsa lätt i 2 minuter. Kärna ur äpplena och skär dem i små tärningar. Blanda ner dem i lökröran tillsammans med sockret. Rör om ordentligt så att alla äppelbitar blir kryddiga. Vänd ner bönorna när frukten blivit mjuk. Krydda med salt och peppar. Låt alltsammans bli varmt innan det serveras tillsammans med kokt ris och sojayoggi.

söndag, november 19, 2006

Pistaschyoghurt

En göttig efterrätt som passar perfa att göra med alpros sojayoghurt (den i större burk utan smak).
1 burk sojayoggi, 500 gr
1/2 tsk malen kardemumma
3 msk florsocker
1 dl skalade pistagenötter (ca 150 g med skal)
2-3 msk flytande honung/sirap
Rör ihop yoghurt, kardemumma och florsocker. Skala pistaschnötterna och skölj dem hastigt om de är saltade. Grovhacka nötterna och vänd ner hälften i yoghurtblandningen. Fördela i espressokoppar eller i småglas. Strö över resterande pistaschnötter. Ringla över sirap eller honung. Ställ kallt till servering. Servera med en skål blandade färska frukter, t ex kiwi, apelsinklyftor, physalis och jordgubbar.

lördag, november 18, 2006

Saffransbulgur med grönsaker

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
4 dl bulgur
1 kuvert saffran
2 rödlökar
2 paprikor, 1 röd och 1 grön
200 g sockerärter
tamari, peppar och om du har ett noriark
Finhacka den gula löken och vitlök. Fräs dem i lite olja i en gryta. Tillsätt bulgur och saffran och låt fräsa någon minut. Häll på vatten enligt förpackningen och en buljongtärning. Låt koka i 5 minuter eller vad det står på förpackningen. Dra kastrullen av värmen och låt svälla under lock. Skär den röda löken i tunna skivor och likaså paprikan. Hetta upp olja i en stekpanna eller wokoch fräs lök och paprika tillsammans med sockerärter. Krydda med tamari och ev peppar. Lägg upp bulgur och grönsaker på ett fat och strö över finklippt noriark.

torsdag, november 16, 2006

Matig pastasås med fänkål och ajvar

typ 100 gram sojagrytbitar
1 röd lök, finhackad
1 mellanstor fänkål, strimlad
1 msk olja
1 dl ajvar relish
1 tsk sambal oelek
1,5 dl vatten
Pasta, salt
Koka dina sojagrytbitar enligt förpackning (brukar vara att man ska koka dem i vatten typ 10 minuter och sedan pressa ur dem).Fräs löken och fänkålen i lite olja häll på ajvar, sambal oelek och vatten och låt koka upp. Tillsätt dina sojabitar. Smaka av med fler kryddor efter behag.
Servera din sås tillsammans med pasta.

onsdag, november 15, 2006

Mumsiga brownies

Receptet ger cirka 16 brownies, beroende på hur du skär - en en megastor göttig kladdkaka *ler*
4,5 dl mjöl
2 dl socker
2 dl brunt socker
1,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
2 dl sojamjölk choklad
1,5 dl olja
1 tsk vaniljsocker
ev. 1-2 dl hackade nötter
Sätt igång ugnen på 175 grader och rosta ev dina nötter innan du hackar dem.
Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulver, vaniljsocker och lite salt i en skål. Häll på sojamjölken, och oljan. Blanda i nötter och se till att allt gojsas samman. Konsistensen ska bli som när man gör "frosting" till kakor. Olja och ströa en 20*30 cm form. In i ugnen och låt bakas 25-30 minuter. Låt svalna en stund innan du skär dem i browniebitar.

tisdag, november 14, 2006

Indisk rödbetsgryta

Det är så vackert med rödbetor och helt rätt säsong :-)
700 g rödbetor
3 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 tsk hel spiskummin
1 burk tomatkross
1–2 krm kajennpeppar
1 tsk salt
Skala och skär rödbetorna i klyftor, ungefär som när du klyftar en apelsin. Hacka löken grovt och vitlöken fint.Hetta upp någon matsked olja i grytan och fräs upp spiskumminfröna innan lökhacket läggs i. Bryn lök och vitlök lite lätt och häll sedan i tomatkross, kajennpeppar och salt. Lägg i rödbetsklyftorna och blanda om. Lägg på locket och koka upp. Räkna med cirka 30 minuters kokning för att rödbetsklyftorna ska bli väl kokta. Om det ser ut att bli torrt under kokningen kan du tillsätta lite vatten. Vill du ha såsen tjockare kokar man ihop den på hög värme, utan lock. Servera rödbetsgrytan med råris eller bulgur kokt i buljong.

måndag, november 13, 2006

Sötsur böngryta

400 g Kidneybönor
1 st Röd paprika, grova bitar
1 st Grön paprika, grova bitar
3 Selleristjälkar, grova bitar
2 klyftor Vitlök, finhackade
1/2 msk Röd chili (het)
300 g Krossade tomater
2 msk Rödvinsvinäger
1 msk Råsocker
1 msk Paprikapulver
2 tsk Kummin
Olivolja
Hetta upp olja i en kastrull. Lägg i löken, vitlöken och chilin och fräs i cirka 1 minut. Lägg i paprikorna och sellerin och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt kryddorna och fräs i cirka 20 sekunder. Blanda i resterande ingredienser och låt sjuda i cirka 20 minuter.

torsdag, november 09, 2006

Grönsaksgratäng

500 g potatis
2 gula lökar
2 morötter
1 palsternacka
2 tsk timjan
1 tsk salt
svartpeppar
1 tärning grönsaksbuljong + 3 dl vatten

Skala potatis, lök, morötter och palsternacka. Koka upp vatten och lägg i buljongtärningen så att den löser upp sig. Skär alla grönsaker i tunna skivor och varva i en smord ugnssäker form. Strö salt, peppar och timjan mellan varven. Häll på buljongen. Grädda i 225°C varm ugn i cirka 40 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.

tisdag, november 07, 2006

Morotsbiffar med jordnöt och banansalsa

3 stora morötter
1 dl jordnötssmör, kan bytas ut mot 2 dl mixade jordnötter
125 g sojabönor eller 1 dl sojamjöl
2 msk ströbröd
3 msk sojagrädde
rapsolja
Skala morötterna och riv dem fint. Mixa eller gaffla sojabönorna. Blanda morötter, sojabönor, jordnötter/jordnötssmör, ströbröd och sojagrädde. Forma till små biffar och stek dem med olja i en gjutjärnspanna.

Banansalsa
bananer
chili
vitlök
curry
spiskummin
Mosa bananerna och krydda med pressad vitlök, hackad eller torkad chili, curry och spiskummin.