onsdag, december 06, 2006

Gör din egen senap

Ge bort eller servera :-) Hemlagad senap bör stå några dagar för att mogna i smaken. Har lång hållbarhet, kan förvaras flera veckor. Innan servering kan du blanda den med lite sojagrädde eller sojayoggi så blir den mildare i smaken.
Senap med senapsfrö:
40 g brunt senapsfrö och 40 g gult senapsfrö
1½ dl vatten
1 msk vinäger
2 msk socker, farin
1 tsk salt
½ dl olja
2 tsk dragon
Koka upp senapsfröna med vattnet, de blir lite mjuka. Använd stålkniven till matberedaren. Häll frön och vatten i blandarskålen. Låt maskinen gå 3-5 min tills senapen fått krämig konsistens av de gula fröna. De bruna finns kvar som små korn. Tillsätt mot slutet vinäger, socker, salt, olja och ev smulad dragon. Förvara senapen i en burk med lock i kyl- eller svalskåp. Blir ca 300 g (ca 3 dl) senap
Senap med senapspulver:
1 1/2 dl senapspulver (70 g)
1 msk vetemjöl
1 1/2 dl vatten
1 1/2 msk vinäger
1 krm salt
3-4 msk socker
2 msk olja
Senapspulver av enbart gult senapsfrö (Colman´s) ger en ljus och slät senap. Pulver av både brunt och gult frö ger en mörkare, lite prickig senap. Blanda senapspulver och mjöl i en liten skål. Koka upp vattnet och tillsätt det hett under kraftig omrörning. Låt stå ca 20 min så att mjölet sväller och blandningen svalnar. Rör ner vinäger, salt, socker och olja. Förvara senapen i en burk med lock i kyl- eller svalskåp. Blir ca 250 g (ca 2 dl) senap.

Inga kommentarer: