torsdag, mars 29, 2007

Chapati

Till indisk mat behövs inga bestick - man äter den enkelt med sin chapati. 4-5 bröd.
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
varmt vatten
olja
Blanda mjöl och salt i en skål. Arbeta med så mycket vatten som behövs till en deg. Blanda i en matsked olja och knåda degen på arbetsbänken medan den svalnar. Låt degen vila i kylskåp en stund. Dela upp degen i 5 delar och kavla ut dem till tunna kakor. Grädda på båda sidor i en lätt inoljad panna tills de blir gyllenbruna och prickiga.

4 kommentarer:

Sanna sa...

Chapati är väl rågbröd? Eller är jag ute och cyklar. Gott är det med grytor och tunt bröd iallafall!

ninaboel sa...

Det speciella med chapatin är att det är ett ojäst bröd... Det går jättebra att använda rågmjöl, dinkelmjöl eller vad som *ler* Jag tror att det oftast är som du skriver, lite mer rågigt än vetemjöligt.

Anonym sa...

Chapati blir gott på lantvetemjöl, utan olja, i en torr, riktigt het panna. Sen brukar jag använda så lite (kokande) vatten som möjligt (rör med en gaffel tills degen är ljummen och går att platta ut).

De blir godast om de sväller upp. Lättaste sättet att lyckas med det är att sätta den över en öppen låga, men oftast går det bra i en tillräckligt het panna.

David Karlson sa...

Det recept som gatuförsälgarna på Kallkuttas gator har jag fått genom att tjuvkika på kocken. Blanda hälften Rågsikt med fullkornsvete. Det är svårt att säga hur mycket salt men ta lite mer än du tror samt socker. Blanda i lite olja. Knåda rätt länge. Platta ut och lägg på en het o mycket lätt oljad panna tills den precis börjar att bubbla sig, vänd och låt den ligga några sekunder.
Ska man göra Porota altså stekt chapati så gör degen likadant men lägg i salt och socker i oljan du steker den i. Lycka till