onsdag, mars 28, 2007

Oliv- och rosmarinbröd

1/2 pkt färsk jäst
2 tsk salt
3 dl fingervarmt vatten
2 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl
salt
20 svarta kärnfria oliver, hackade
1 kvist färsk rosmarin, plockad och hackad
Smula jästen i en bunke, häll på vattnet och lös upp jästen. Tillsätt saltet, grahamsmjölet och därefter vetemjölet. Arbeta ihop degen och låt jäsa under handduk i 30-40 minuter. Knåda degen på väl mjölat bord, den kan vara lite kladdig. Kavla ut degen till en stor fyrkant. Strö över oliv- och rosmarinhack. Rulla ihop degen som en rulltårta. Forma degen som en rundel (krans, cirkel) och lägg över på plåt med bakpapper. Jäs i 30-40 minuter. Värm ugnen till 250 grader. Pensla med kallt vatten och strö eventuellt lite flingsalt över brödet. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter, sänk värmen till 100 grader och fortsätt grädda i cirka 20 minuter. Låt svalna på galler utan handduk.

Inga kommentarer: