fredag, mars 30, 2007

Baklava - sött till kaffet

12 filodegs ark
100 g mjölkfritt smör, smält
200 g valnötter
0,5 dl socker
2 st citronskal, rivet, från citroner
1 tsk kanel, malen
Sockerlag:
1 st kanelstång/stänger
2 st nejlikor, hela
1 dl socker
1 dl vatten
Tina filodegen om du köpt en fryst variant. Finhacka eller kör valnöt i mixer. Smält smöret och låt svalna. Smörj en ugnsform som är ca 25x25 cm. Täck botten av formen med några ark filodeg, pensla varje ark med smör. Blanda nötter med socker och citronskal. Strö en del av nötblandningen över de smorda filoarken. Täck med nytt lager filodeg och pensla med smör. Upprepa proceduren, vik in kanterna och tryck till. Pensla översta lagret med smör och stoppa in formen i ugn. Baka i ca 40 min på 175 grader. Blanda ingredienserna till sockerlagen, koka upp och låt koka 10-15 minuter tills den är simmig. Ta bort kryddorna och slå sockerlagen över den nybakade kakan. Låt svalna.

Inga kommentarer: