fredag, mars 30, 2007

Baklava - sött till kaffet

12 filodegs ark
100 g mjölkfritt smör, smält
200 g valnötter
0,5 dl socker
2 st citronskal, rivet, från citroner
1 tsk kanel, malen
Sockerlag:
1 st kanelstång/stänger
2 st nejlikor, hela
1 dl socker
1 dl vatten
Tina filodegen om du köpt en fryst variant. Finhacka eller kör valnöt i mixer. Smält smöret och låt svalna. Smörj en ugnsform som är ca 25x25 cm. Täck botten av formen med några ark filodeg, pensla varje ark med smör. Blanda nötter med socker och citronskal. Strö en del av nötblandningen över de smorda filoarken. Täck med nytt lager filodeg och pensla med smör. Upprepa proceduren, vik in kanterna och tryck till. Pensla översta lagret med smör och stoppa in formen i ugn. Baka i ca 40 min på 175 grader. Blanda ingredienserna till sockerlagen, koka upp och låt koka 10-15 minuter tills den är simmig. Ta bort kryddorna och slå sockerlagen över den nybakade kakan. Låt svalna.

torsdag, mars 29, 2007

Chapati

Till indisk mat behövs inga bestick - man äter den enkelt med sin chapati. 4-5 bröd.
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
varmt vatten
olja
Blanda mjöl och salt i en skål. Arbeta med så mycket vatten som behövs till en deg. Blanda i en matsked olja och knåda degen på arbetsbänken medan den svalnar. Låt degen vila i kylskåp en stund. Dela upp degen i 5 delar och kavla ut dem till tunna kakor. Grädda på båda sidor i en lätt inoljad panna tills de blir gyllenbruna och prickiga.

onsdag, mars 28, 2007

Oliv- och rosmarinbröd

1/2 pkt färsk jäst
2 tsk salt
3 dl fingervarmt vatten
2 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl
salt
20 svarta kärnfria oliver, hackade
1 kvist färsk rosmarin, plockad och hackad
Smula jästen i en bunke, häll på vattnet och lös upp jästen. Tillsätt saltet, grahamsmjölet och därefter vetemjölet. Arbeta ihop degen och låt jäsa under handduk i 30-40 minuter. Knåda degen på väl mjölat bord, den kan vara lite kladdig. Kavla ut degen till en stor fyrkant. Strö över oliv- och rosmarinhack. Rulla ihop degen som en rulltårta. Forma degen som en rundel (krans, cirkel) och lägg över på plåt med bakpapper. Jäs i 30-40 minuter. Värm ugnen till 250 grader. Pensla med kallt vatten och strö eventuellt lite flingsalt över brödet. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter, sänk värmen till 100 grader och fortsätt grädda i cirka 20 minuter. Låt svalna på galler utan handduk.

måndag, mars 26, 2007

Jordnötszucchini med tomatris

2 squash/zucchini
1-2 vitlöksklyftor
½-1 msk olja
1-2 tsk pressad citron eller lime
örtsalt, svartpeppar
½-1 dl rostade jordnötter
Skär squashen i ganska tunna skivor. Koka dem i lättsaltat vatten ca 2 minuter. Låt dem rinna av. Finhacka vitlöken. Hetta upp oljan i en teflonpanna. Fräs squash och vitlök ett par minuter. Tillsätt pressad citron eller lime, salt och peppar. Koka på svag värme 3-4 minuter. Rör om då och då. Grovhacka nötterna och strö dem över.
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
½ msk olja
3 dl långkornigt ris
4-5 tomater
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
vitpeppar
Hacka lök och vitlök och fräs i oljan i en kastrull. Blanda i ris, tomater, vatten, peppar och buljongtärning. Koka under lock på svag värme ca 20 minuter. Strö gärna över färsk persilja.

lördag, mars 24, 2007

Potatissallad med Melon och Kidneybönor

6 Potatisar, kokta, kalla och skivade
½ Honungsmelon
1 Röd lök
1 dl Kidneybönor, kokta
1 msk Rödvinsvinäger
3 msk Rapsolja
Salt och Peppar
Koka potatisen och låt kallna. Skala och skiva dem. Skär melonen i centimeterstora tärningar. Strimla rödlöken i tunna halvmånar. Blanda potatis, melon, röd lök och kidneybönor i en bunke. Gör sedan vinegrätten i en annan skål: Blanda rödvinsvinäger, rapsolja, salt och peppar i en bunke och häll över salladen.

måndag, mars 19, 2007

Bönsallad med tabasco

2,5 dl kidneybönor (1 burk)
2,5 dl black eye bönor (1 burk)
2,5 dl kikärtor (1 burk)
1 röd paprika tärnad
1 grön paprika tärnad
1 dl skivad salladslök
1 msk tomatpuré
1 msk Farinsocker
1 tsk spiskummin
2 msk olja
1 msk vitvinsvinäger
1 finhackad vitlöksklyfta
½-1 tsk tabasco
Blanda tomatpuré, farinsocker, spiskummin, olja, vinäger, vitlök och tabasco i en serveringsskål. Skölj bönorna och kikärtor i vatten och låt rinna av. Blanda bönor, kikärtor och övriga ingredienser i såsen i skålen. Rör om. Låt stå i kylskåp i minst 1 timme innan servering.

fredag, mars 16, 2007

Paella med bönor

1 lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
3 dl långkornigt ris
1 pkt saffran(0.5 g)
6 dl grönsaksbuljong
1 pkt djupfrysta haricots verts (300 g)
1 burk kidneybönor (400 g)
2 tomater
salt, svartpeppar
Börja med att skala och hacka lök och vitlök. Värm oljan i en djupare stekpanna eller en wok och fräs hacket . Tillsätt ris och saffran och låt fräsa med ca 2 min. Koka under tiden vattnet till buljongen och lägg i tärningen så den löses upp. Häll över buljongen och låt koka under lock ca 20 min. Blanda ner haricots vertsen när ca 5 min återstår av koktiden. Skölj bönorna något och låt dem rinna av. Skölj och tärna tomaterna. Blanda ner röda bönor och tomater i det färdiga riset. Smaka av med salt och peppar.
Servera med citronklyftor, salladsblad och bröd.

torsdag, mars 08, 2007

Minestrone

2 morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 röda paprikor
2 msk olja
1 burk krossade tomater
7 dl grönsaksbuljong
2 lagerblad, salt och vitpeppar
2-3 dl kokt pasta
eventuellt sojafärs av något slag
Skala och skiva morötterna, löken och vitlöksklyftan. Paprikorna ska du dela, kärna ur och skära i lagon små bitar. Häll olja i en gryta och fräs grönsakerna. Har du sojafärs från frysdisken kan du låta den fräsa med nu. Häll över de krossade tomaterna, buljongen och lägg i lagerbladen. Om du har torr sojafärs så är det nu du kan ha i den. Koka under lock tills grönsakerna är lagom mjuka. Smaka av med salt och vitpeppar. Sista momentet är att lägga i den kokta pastan. Sedan är det bara att servera.

onsdag, mars 07, 2007

Bovetesallad med rödbetor

2 portioner bovete
150 gram haricot verts
1 msk olivolja
1 msk citronjos
2 rödbetor (kokta eller inlagda)
1 lök
½ röd chili
Koka boveten - hur du gör står på förpackningen det är lite olika för olika märken. Koka haricot vertsen lätt och dela dem sedan i mindre bitar. Skär rödbetorna fint, i tärningar eller stavar i lagom längd. Hacka löken och strimla chilin så fint du kan *ler*. Blanda samman allt i en skål, servera med ett gott bröd och sojayoggi.

torsdag, mars 01, 2007

Couscous tomater

1,5 dl couscous
soltorkade tomater, i olja
purjolök
chilipulver, koriander, 0,25 paket saffran
2 tomater
Sätt ugnen på 200°C. Fixa couscousen. Jag brukar koka upp vattnet och sedan slå det över couscousgrynen i en skål och låta det stå och dra sig. Strimla purjolök och soltorkade tomater och fräs dem sedan i olija tillsammans med kryddor och saffran. Smaka av med salt och peppar. Skär av toppen på tomaterna och gröp ur dem med en sked. Fyll tomaterna med couscousblandningen, lägg på locket. Ställ dem på en plåt eller i en form, bäst om du ställer dem på typ evighetsugnspapper. Låt dem stå i ugnen cirka 20 minuter. Servera tillsammans med grönsallad och oliver.