fredag, mars 03, 2006

Ananaschutney

Chutney förhöjer många maträtter. Det är något som ska vara sött och starkt på samma gång. Blandningen med ananas och chili, ingefära och vitlök ger den effekten. Jättegott till risrätter men också till en chokladkaka eller glass *ler* Det är också trevligt som gå-bort-present i en liten glasburk. Detta receptet har jag någon gång i forntiden hittat i en ICA tidning av något slag.
1 burk skivad ananas (800 g)
1 msk salt
6 vitlöksklyftor
2 msk färsk hackad/riven ingefära
2½ dl socker
2 dl äppelcidervinäger
1 dl färskpressad citronjuice
½ tsk kajennpeppar
1 dl russin
ev 1 kanelstång samt lite chilipeppar.
Skär ananasringarna i bitar och lägg dem i en kastrull. Strö saltet över dem. Pressa i vitlöken och lägg i resten av ingredienserna. Rör om låt det koka upp innan det är dags för sjudning under lock. Det ärmeningen att smeten ska tjockna, det kan ta upp till en timme. Låt svalna och häll upp i glasburkar som du förvarar kallt.

Inga kommentarer: