fredag, mars 31, 2006

Morot- och ingefärssoppa

1 msk mjölkfritt margarin
1 hackad lök
700 gram morötter, skalade och hackade
1 tsk riven färsk ingefära
2 tsk krossade korianderfrön
8 dl vatten/grönsaksbuljong
Salt och peppar
Värm margarinet och bryn löken tills den blir genomskinlig. Lägg i morötterna, ingefäran och koriandern och stek cirka 5 minuter. Häll på buljongen/vattnet och låt koka up. Lägg på ett lock och låt sjuda/koka tills morötterna är mjuka. Gör en puré med hjälp av mixerstav eller häll över i en blender/matberedare. Värm den puréeade soppa och krydda med salt och peppar. Häll upp i skålar och servera med bröd och kanske en kvist färsk korander på toppen.

torsdag, mars 30, 2006

Jordnötssmörkakor

3,5 dl Mjöl
2 dl Jordnötssmör
1,5 dl Socker
1 tsk Vaniljsocker
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser i en skål och rulla små bollar som du placerar ut med mellanrum på ett bakplåtspapper. Grädda i 10-12 minuter.

onsdag, mars 29, 2006

Krispig broccoli med smak av apelsin & ingefära

ca 8-900 gr broccoli
2 msk solrosolja
2 msk riven ingefära
1 msk riven vitlök
1 burk vattenkastanjer
1/2 dl apelsinjos
Lite vatten
2 msk soja
1 msk majsmjöl eller arrowrot
1 tsk sesamolja
1 tsk socker (gärna rörsocker)
2 msk rivet apelsinskal
Skär broccolin i fina buketter, skala broccolins "stammar" - ta bort allt hårt och skiva dem tunt på längden. Woka de skivade broccolisarna några minuter, tillsätt broccolibuketterna, vitlöken och ingefäran och woka några minuter till. När det känns att det bara är en minut kvar är det dags att lägga i vattenkastanjerna. Ta fram en skål och blanda apelsinjos, vatten, soja, stärkelsen (majs, arrow), sesamolja och socker. Vispa samman så att stärkelsen löses upp ordentligt. Häll i din blandning tillsammans med de fint rivna apelsinskalen i pannan och låt koka tills såsen tjocknat. Serveras som tillbehör eller huvudrätt tillsammans med ris.

tisdag, mars 28, 2006

Aloo Gobi (potatis & blomkål på indiskt vis)

1,5 msk kummin
Riven ingefära
Finhackad el strimlad vitlök
Hackad gul lök
1 tomat, tärnad
1 msk garam masala
salt
chilipeppar
Tärnad potatis (1 per person ca)
1 blomkålshuvud, i små buketter
Färsk koriander
Gröna ärtor
Värm oljan i en stekpanna, fräs kumminfrön tills de är lite "rostade". Lägg i ingefäran, vitlök och lök och stek tills löken börjar få färg. Då är det dags för tomat, salt och resten av kryddorna.
Stek ungefär 5 minuter på låg värme.
Nu när smaken är på plats ska potatisen i och efter det ska det stekas på låg värme med lock i 8 minuter, rör då och då! Dags för de vackra blomkålsbuketterna att ta plats i pannan. Efter att du lagt i dem tar det cirka 10-15 minuter tills potatisen stekt klart. Garnera med koriander och servera med gröna ärter. Detta kan vara en huvudrätt som serveras med ris och naan eller tillbehör till en annan måltid, eller som plockmat i buffé.

måndag, mars 27, 2006

röd curry med sojastrimlor

Idag blev det thaiövning i köket. En gryta med röd curry.
Sojastrimlor, 1-2dl
1 burk kokosmjölk
Riven ingefära
Vitlöksklyftor
Strimlad röd paprika
Röd currypasta (leta efter en utan fisksås, kan finnas i en asiatisk butik nära dig *ler*), alternativt att själv göra en med chili, kaffirlime, ingefära. citrongräs, röd paprika, vitlök, lök, galangarot som mortlas till en pasta, smaksätt med socker och något salt som sojasås eller salt.
Tillaga sojastrimlorna enligt förpackningen. Tryck ur så mycket vätska du kan och lägg stimlorna med fint skivad vitlök och riven ingefära i en skål så att de får dra till sig en stund. Fräs sedan strimlorna i olja. Om du har torr röd curry (på kryddburk eller i påse) så tillsätt denna vid slutet av stekningen. Currypasta tillsätts med fördel först efter vätskan hällts på. Så häll på kokosmjölken, om du har pasta är det nu den ska tillsättas, koka upp. Låt sjuda samman ett par minuter. Efter du tagit det från plattan smaksätt med lime och sojasås. Servera med ris eller nudlar.

fredag, mars 24, 2006

Kokossoppa

1 burk kokosmjölk
Galangarot (el ingefära)
Kafirlime
Rödlök
Citrongräs
Skiva lök och galangarot samt citrongräset i lämpliga bitar. Koka upp kokosmjölken späd med vatten och sjud tillsammans med ovanstående ingredienser. Låt reduceras cirka en tredjedel.
Färsk hackad chili
Tofu
Minimajs
Paprika
Koriander
Sojasås
Limejuice
Efter reduceringen är det dags för ingredienserna som är maten *ler* Lägg i tofu i bra bitar, majs, paprika och vad du har därhemma i skafferiet. Grönsaker och annat ska bara vara i så att det blir varmt alltihop. Avsluta med lika delar sojasås och limejuice (ca 1-2 msk styck) och färsk koriander. Häll upp i skål och servera.
Om du vill kan du ha lite chiliolja i skålen så ger det en fin röd färg på ytan av soppan när du hällt upp den

onsdag, mars 15, 2006

imorgon matkurs!

sa blir det antligen av! en thaimatlagningskurs. vi befinner oss i Kanchanaburi och det ar pa Apples Guesthouse vi ska lara oss laga thai. 6 olika ratter minst. 3 curry, pad thai, tom yom och nagon till jag inte minns - en stirfry av nagor slag. Det skulle ga bra att gora alla helvegetariska. Minsann, jag var lite orolig for fisksasen, nam-pla, men det handlade bara om salt och hur man anvander det sa lararen idag! Ah sa roligt det ska bli. Ska delge alla kunskaper har saklart! Ater mycket tofu har... och bara gront saklart :)

söndag, mars 12, 2006

Apelsinshake

Fick mig en riktigt god apelsinshake idag. Och tankte att den skulle passa bra aven i vintersverige. C-vitamin ar ju bra aret runt *ler*
1-2 dl is
1-2 dl sojamjolk
1 apelsin
Skala apelsinen sa fint du bara kan med innerskal och allt. Krossa isen och lagg i en mixer. Hall pa sojamjolken och satt igang. Lat mixas en liten stund. Hall upp i ett glas och njut.
Tror det kan vara riktigt gott med lite kanel eller mald nejlika pa toppen.

lördag, mars 11, 2006

enkelheten ar hemligheten

befinner mig i Thailand. Darav min kassa uppdatering av bloggen! sorry!
Har i alla fall hunnit ata en massa veganmat har *skrattar* Ibland tycker de ju att det ar helt galet att laga utan Nam Pla (fisksas) men det gar att fa dem att gora det. Ju fler olika saker jag pillat i mig desto mer inser jag att det som gor det goda ar juet enkelheten i allt de gor. Det ar ett fatal olika hackade gronsaker som tillsammans med ett antalkryddor och kokosnotsmjolk gor din soppa. Eller det ar tva sorters gronsaker stekta med olja och ris som ger en underbart god fried rice. Ska forsoka hinna en matlagningskurs har nere! Syster hasr varit pa ehn sa det blir recept fran hennes bok som kommer nasta gang jag ar online.

söndag, mars 05, 2006

Stroganoff

Hemligheten är att få såsen rätt. Sedan kan du ha i antingen grytbitar av sojaprotein, tofu (hård) eller om du hittat någon bra vegankorv att strimla i. Ett antal gånger har jag hittat veganska tofukorvar på typ Hemköp eller i asiatiska butiker.
1 röd paprika
1 lök
1 kartong passerade tomater
ca 2 msk senap
1 msk chilisås
svartpeppar, salt
Sojamjölk
ev Maizena eller vetemjöl till redning
Strimla paprikan och löken. Fräs tillsammans med grytbitar/korvstrimlor/tofubitar i en kastrull med lite olja. Häll på de passerade tomaterna, rör i senap och chilisås. Peppra och salta. Låt grytan sjuda. Smaka ev. av med mer senap eller kryddor - det är DU som ska tycka att det är gott *ler* Om grytan känns mer som en soppa krävs redning. Toppred med hjälp av en deciliter sojamjölk och ungefär 2 msk maizena eller vetemjöl. Blanda och häll i grytan under omrörning. Vi åt med råris sist men potatis passar också fint till!

fredag, mars 03, 2006

Ananaschutney

Chutney förhöjer många maträtter. Det är något som ska vara sött och starkt på samma gång. Blandningen med ananas och chili, ingefära och vitlök ger den effekten. Jättegott till risrätter men också till en chokladkaka eller glass *ler* Det är också trevligt som gå-bort-present i en liten glasburk. Detta receptet har jag någon gång i forntiden hittat i en ICA tidning av något slag.
1 burk skivad ananas (800 g)
1 msk salt
6 vitlöksklyftor
2 msk färsk hackad/riven ingefära
2½ dl socker
2 dl äppelcidervinäger
1 dl färskpressad citronjuice
½ tsk kajennpeppar
1 dl russin
ev 1 kanelstång samt lite chilipeppar.
Skär ananasringarna i bitar och lägg dem i en kastrull. Strö saltet över dem. Pressa i vitlöken och lägg i resten av ingredienserna. Rör om låt det koka upp innan det är dags för sjudning under lock. Det ärmeningen att smeten ska tjockna, det kan ta upp till en timme. Låt svalna och häll upp i glasburkar som du förvarar kallt.

torsdag, mars 02, 2006

Enchiladas fyllda med bönor och ris

Gott med enchiladas. Om man tycker det är konstiga och skumma ingredienser i tortillasbröden så går det ju bra med tunnbröd eller libabröd som de brukar ha i varje välsorterad kvartersbutik :-) Steg ett är att koka råriset. Man kan ju passa på att göra denna rätt dagen efter man serverat en gryta med råris där man överdoserat riset *ler*
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 paprika
2 stjälkar selleri
1 burk krossade tomater
2 dl råris, kokt
2 dl små vita bönor
1 burk majs
spiskummin, chilipeppar, salt
8 tortillabröd
Skala och finhacka lök, vitlök och paprikan. Strimla selleristjälkarna. Fräs grönsakerna i lite olja i en stekpanna. Häll på de krossade tomaterna (spara lite), det kokta riset och bönorna. Krydda med spiskummin, chili och salt efter smak. Låt småputtra i ungefär 5 minuter. Under denna tiden kan du hacka lite gurkstavar och sallad kanske *ler* Blanda i majsen. Lägg upp röran på tortillabröd och vik ihop. Lägg dem i en lättsmord ugnssäker form. Om du har sojaost så lägg på den, riven. Annars kan du ta de krossade tomaterna du har kvar tillsammans med lite salsasås och lägga på toppen. Gratinera i 250°C, ca 10 minuter.

onsdag, mars 01, 2006

Chilibönburgare


1 paprika
1 lök
3 dl (1 burk) kidneybönor
3 dl (1 burk) kikärter
Kokta potatisar, 1-2
2 dl ströbröd
Chilipeppar
2 vitlöksklyftor
Fräs fint hackad lök och paprika i olja. Ta ram en buke och mosa den kokata potatisen i den, blanda i fräset och bönorna. Mosa med gaffel eller använd mixerstav. Häll i 1 dl ströbröd och blanda. Pressa i vitlöksklyftor och chilipeppar, smaka av med örtsalt och peppar. Använd händerna för att gegga samman bönsmeten. Forma burgare efter eget tycke och smak och vänd dem i ströbröd. Stek i medelvarm panna. Servera i hamburgerbröd, med sallad och kanske potatisklyftor.
Bild från animalaid