tisdag, januari 31, 2006

Pålägg

Tartex i alla ära men att göra billigt och gott eget pålägg är enklare än man tror. Pålågg som kan användas som sås eller dip eller tillbehör till sallad och annan mat.
Kokta bönor behövs. Kidneybönor, sojabönor, berlottibönor, kikärtor, gröna eller gula örtor, blackeyebönor - ta vad du har :-) Om du använder en burk med bönor motsvarar det cirka 2-3 dl.
Lägg bönorna i en matberedare. Häll i cirka en matsked olja. Fint hackad paprika och om du har lite persilja är det gott. Mixa. Smaka av med örtsalt.
För variation kan du ha i tahini (sesampasta) eller sesamfön rakt av, solrosfrön, pumpafrön, lite krossat linfrö, citronjos, chili...

måndag, januari 30, 2006

Gryta med ingefära och lime

Konstigt vad sugen jag är på ingefära denna veckan - ska ju vara bra mot förkylning så det kanske är en sådan på lur? Idag gjorde jag en snabbgryta som serverades med ris.
1 gul lök
1 röd & 1 grön paprika
10 champinjoner
2 msk färsk ingefära
2 fint skivade vitlöksklyftor
Rivet skal av en lime
1 burk kokosmjölk
Banan till garnering
Hacka champinjonen i ganska stora bitar. Skiva paprikan, hacka lök och fixa vitlök, ingefära och lime. Hetta upp lite olja i en stekpanna, lägg i grönsakerna (jag brukar ha i allt utom limeskalet). Fräs en stund. På med kokosmjölk och lime, låt småputtra. Servera med ris och gärna något grönt, skiva banan och garnera med densamma.
Kategori: Gryta

söndag, januari 29, 2006

Möjligt att jag är sist

med att upptäcka denna bra sida som beskriver hur du gör egen vegansk yoghurt.
Kategori: Blandat

Havregröt med sting

När det är snö ute och söndag i sinnet kan det vara gött att starta dagen med något som har lite sting.

4,5 dl vatten
0,5 tsk salt
2 dl havregryn (de med fiber är toppengoda!)
1 msk färskt riven ingefära
Koka upp vattnet tillsammans med grynen, salt och den rivna ingefäran. Rör om då och då. Efter uppkok kan det räcka att gröten får stå och svälla ett tag.
Servera med skivad/hackad banan eller päron och sojamjölk (funkar lika bra med sesammjölk eller rismjölk...)
Bild från tasteline
Kategori: Blandat

lördag, januari 28, 2006

Avskedsmiddag

Idag far syster till Thailand och är borta 7 veckor. Funderade på vad vi skulle ha som avskedsmiddag - något husmanskostigt. Men önskemålet blev Tacos.

Brukar ta sojafärs, koka upp vatten, krydda med chilipeppar, salt, torkad vitlök, soja och tomatpure. Sedan får det stå och dra. Passar bra att värma upp med lite chilisås och krossad tomat.

Majs, sallad, gurka och tomat är giva ingredienser.

Gott är stekta skivade champinjoner.

Guacamole eller bara hackad avocado. Guacamole gör jag enkelt genom att mosa avocadon, blanda i lite citronjos, salt, peppar, tabasco, hackad lök och fint hackad tomat.
Kategori: Blandat Sås

Soppa med rödbetor

För andra gången på en vecka har det varit soppa till middag, med rödbetor. Gott.

1 kg rödbetor (krav om möjligt)
1 gul lök
1 morot
1 liter grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
vitpeppar, lite muskot, lagerblad, vinäger

Skala rödbetorna och moroten och riv i matberedaren eller på rivjärn. Hacka löken och vitlöken fint. Ner med allt i en stor gryta och låt fräsa en stund. Ha ev. lite olja vid fräset. Häll på någon matsked vinäger innan du tar en liter vatten och i med 2 -3 buljongtärningar. Låt koka tillsammans med ett par lagerblad, lite vitpeppar, nyriven muskot. Ungefär 20 minuter, men det gör inget om det får koka längre. Servera med gott bröd och sojayoghurt.
Kategori: Soppa

fredag, januari 27, 2006

Currybiffar med raita

4 kokta potatisar
4 dl röda linser
0,75 liter grönsaksbuljong
1–2 msk vetemjöl
2 tsk curry
spiskummin, chili, Koriander, salt, peppar

Skala potatisen och dela den i små bitar. Skölj linserna och lägg dem i en kastrull tillsammans med buljong. Koka typ 20 min - då linserna mosiga. Häll av spadet. Mosa potatis och linser grovt med gaffel eller stavmixer. Rör ned kryddor. Smaka av med salt och peppar. Forma små biffar och stek dem i panna eller i ugnen.

2 dl Sojayoghurt
1–2 dm gurka
1 liten rödlök
1 tomat
1 pressad vitlöksklyfta

Riv gurkan och finhacka tomat och lök och rör samman med yoghurten. Smaka av med salt och peppar. Gott med mynta i med!

Kategori: Biffar Sås

fredag, januari 20, 2006

Tabbouleh (Taboule eller dubbla B), kärt barn...


En matig sallad med bulgur, tomat & persilja.

2 dl bulgur, kokt
4 dl persilja, slätbladig, fint skuren, ej hackad
1 kruka färsk mynta
2 st tomater, urkärnade och hackade
2 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta
4 msk olivolja, god
salt och peppar

Koka bulgur enligt anvisningen på paketet och låt svalna.
Under tiden kan du skära persilja och mynta fint och tärna tomat. Sedan ska detta blandas med din kalla bulgur. Blanda citron, olja och vitlök till en dressing och slå över. Salta och peppra.

Serveras med Hommus och grillad aubergine är gott till! En klick sojayohurt kan vara klicken över i:et. Jag brukar spara någon persiljekvist att lägga ovanpå innan servering som garnityr.
Kategori: Sallad

torsdag, januari 19, 2006

Pastasallad

pastasalladIdag åt vi en god sallad och så stekta rödbetor. Mums. Rödbetor är lyxigt gott tycker jag. Surfade lite och hittade ett recept på pastasallad som ag skulle vilja prova. Mest för att se om jag kan gilla mango i annan form än chutney :-)

280 gr pasta 250 g pärllök
2 gula paprikor 1 mango
1 knippa rädisor

SÅS:
2 dl soayoghurt ½ dl sojamjölk
½ msk gurkmeja ½ tsk salt
½ tsk citronpeppar

Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten i en gryta enligt anvisning på förpackningen. Skala pärllöken. Skölj, kärna ur och skär paprikorna i bitar. Lägg lök och paprika i pastavattnet när ca 5 minuter av koktiden återstår. Häll av vattnet och spola hastigt av pasta och grönsaker med kallt vatten. Låt rinna av. Skala och skär bort den platta kärnan i mitten på mangon. Skär fruktköttet i bitar. Blanda samman ingredienserna till såsen i en stor skål. Vänd i pasta, grönsaker och frukt. Skölj och hacka rädisorna. Strössla rädishack över salladen. Servera pastasalladen med bröd.
Kategori: Sallad

tisdag, januari 17, 2006

Måste bara slå ett slag för en otroligt informationsrik sida. Frukt och grönt med näringstabeller, recept, artiklar och en hel del annat.

Dagens höjdpunkt


Är att dricka en sojalatte när vi kommit hem runt 18-19. Göra espresso och skumma/värma sojamjölk med lite lite vaniljsocker i.

söndag, januari 15, 2006

Pasta & tomatsås

Blev dagens kvällsmat. Fullkornspasta såklart. Nu har varje märke med värdighet en fullkornssort. Vi brukar dock köpa de kravmärkta. Någon krona dyrare men billigare för samvetet i långa loppet.
Kategori: Blandat

Ärtsoppa

På vintern är soppa extra gott... Idag blev det ärtsoppa till lunch. Innan sovdags igår lades 500 gr (ett paket) gula ärtor i blöt. Där låg de och svällde när jag sov min skönhetssömn. Cirka en timme innan luch hällde jag av vattnet de legat i och sköljde dem. Sedan var det bara att lägga dem i en gryta med cirka 1,5 liter vatten. Låta det koka upp och koka ungefär en timme. Salt i (eller 2 buljongtärningar). Mot slutet hälldes timjan i. Man kan ha lök i - problemet då är att soppan inte blir så bra att frysa in.
Kategori: Soppa

lördag, januari 14, 2006

mums

Godis kan man lätt inte få nog av men det är juste att göra det själv. Då går några kilokalorier åt till själva rörandet...

En favorit här hemma är rispuffar i smält choklad. Gärna en finare mörk choklad. Runt 150 gram till 2,5 dl puffar.

Bryt chokladen i bitar i en skål/tallrik som du sätter ovanpå en gryta med vatten. Värm vattnet så att chokladen smälter. Ner med puffarna & blanda. Lägg ut allt i en stor kaka som du sedan skär eller lägg ut små puffar eller knäckformar. Låt svalna.
Kategori: Mums

fredag, januari 13, 2006

Baka baljväxtbröd

Hittade följande på ICA som jag funderar på att baka
250 g kokta, avrunna och sköljda linser (bruna eller röda), kikärter eller sojabönor
ca 4 1/2 dl vatten
12 g (1 påse) torrjäst
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
1 msk ljus sirap
5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl special

Gör så här
1. Mixa bönorna eller linserna med 2 dl vatten i mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det tillsammans blir 7 dl degvätska.
2. Värm degvätskan till 42°C (använd gärna en termometer). Häll jästen i en bunke och häll vätskan över eller blanda ihop enligt anvisning på förpackningen.
3. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och till sist 4 dl vetemjöl. Arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen med trägaffel tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken 30 minuter.
4. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 6 delar och rulla till 12 bullar. Skåra ev bullarna med vass kniv. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 225°C.
6. Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen
Kategori: Baka

torsdag, januari 12, 2006

cully

Efter att ha tillbringat dagen med streaming Bollywood radio så fanns det inget jag var mer sugen på än... curry. Gärna i gryta.

Så jag gjorde gryta med: 1 burk kikärtor, 1 burk krossade tomater, 1 gul lök, 1 röd paprika, 1 squash, 2 morötter, lite färsk hackad chili och vitlök och så cyrry såklart. Fräs kikärtor och hackade grönsaker i olja, på med kryddan, tomaterna och låt puttra.

Serveras med fördel till basmatiris.
Kategori: Blandat, Grytor

onsdag, januari 11, 2006

Pizzasallad

Vi har haft lyx här hemma och ätit pizzasallad till våra måltider flera dagar i rad nu. Ett vitkålshuvud har ju tendens att räcka rätt så länge :)

För att göra pizzasallad behöver du vitkål, strimla den med osthyvel. Blanda 1/3 olja, 1/3 balsamvinäger och 1/3 vatten samt salt, nymald svartpeppar och någon nypa socker. Häll dressingen över den strimlade vitkålen, blanda och låt gärna stå och dra en stund.
Kategori: Sallad

söndag, januari 08, 2006

Lätt brödrecept

Bukar baka frukostbullar både hemma och borta. Det är trevligt med nybakat bröd på morgonen och det är inte så jobbigt, det tar ju lite tid dock så man kan inte vara en sjusovare :)

ca 5 dl vatten
1 påse torrjäst
1-1,2 l mjöl
någon matsked olja, salt och allt annat man kan tänkas vilja ha i. Linfrö, sesamfrön, pumpakärnor, kryddor av olika slag, morötter osv.

Värm vattnet till 45-50 grader. Blanda torrjästen och lite av mjölet i en bukne på med vattnet och rör i mjölet. Knåda. Låt jäsa 30 min. Forma bullar på bakpapper på plåt. Låt jäsa 20-30 minuter. In i ugnen 10 min på ca 200 grader.
Kategori: Baka

lördag, januari 07, 2006

Linssoppa

Här bjuds det på... min första egna matbild *ler*

Idag blev det linssoppa till middag. Kallt ute så en varm soppa kändes rätt. Gjorde 4 portioner, räckte till 3 hungriga. Vi hade bröd till och rödkål. Lika mycket för texturen som för den vackra färgen! Det ska ju se gott ut också!

4 potatisar, skalade och tärnade
1,5 dl röda linser, sköljda
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
1 msk curry (medium hot)
1 tsk korander
2 gula lökar (små) skalade och ganska fint hackade
1 buljongtärning
Lite hackad chili
1 msk färsk ingefära, hackad
7 dl vatten

Fräs potatis, linser, lök vitlök med curry, koriander, ingefäran och chilin i oljan i en gryta. Häll ev. på lite vatten. Smula i buljongtärningen, i med allt vatten och låt puttra i cirka 15 minuter. Om du har lite tomatpuré hemma kan det vara gott att ha i en matsked eller två.

Till servering hade vi persilja (fryst) och osthyvlad rödkål samt en grov bulle.
Kategori: Soppa

fredag, januari 06, 2006

Nötburgare

Funderade på vad det skulle komma här idag och så kom jag på att jag helt enkelt skriver in det vi gjorde idag *ler* Burgare med hasselnötter och jordnötter.
100 gr Hasselnötter
100 gr Jordnötter
3 kokta potatisar
1 Finhackad gul lök
Champinjoner
Squash (Zucchini)
Chili, salt, peppar

Bilden är från Tasteline.
Börja med att koka potatisen. Skalad och i småbitar går det på några minuter!
Ta fram matberedaren, sätt i knivarna/knivbladet och mal nötterna.
Hacka de färska champinjonerna, löken och squash, har du paprika hemma - hacka i det med :) Fräs med lite olja, salt och peppar.
Ner med potatis och svampröran i matberedaren och sätt i gång. Nu blandas nötterna med de andra ingredienserna till en god smet.
Smaka av med salt, peppar och ev. soja.

Forma till biffar som du lägger på bakplåtspapper på en plåt och in i ugnen. Cirka 20 min 225 grader.

Vi serverade dem med hembakta brödbullar och klyftpotatis som var inne i ugnen samtidigt som burgarna. Gott!
Kategori: Biffar

torsdag, januari 05, 2006

Efterrätt - glass med nötter

2,5 dl sojayoghurt
500 gram frysta bär
(som hallon, blåbär eller jordgubbar)
2 tsk fruktsocker
150 gram blandade nötter och solrosfrön
Tillagning:
Sätt ugnen på 225 grader. Hacka nötterna och lägg tillsammans i en långpanna. Rosta i ugn till gyllene färg. Låt nötterna svalna. Lägg de frysta bären tillsammans med yoghurten i en hög skål och mixa med mixerstav, eller använd kniven i matberedaren och kör till en slät massa.Tillsätt socker och blanda lite till. Fördela nötterna i fyra glas eller skålar och klicka i glassen. Servera genast eftersom den smälter fortare än vanlig glass.
Kategori: Mumsigheter

onsdag, januari 04, 2006

Gryta med tofu

Ingredienser för 4
1 burk (ca 3-4 dl) Kidneybönor
3 dl Tofu
2 gul Lök
2 grön Paprika
1 burk Vattenkastanjer
Olja
Chilipulver
Paprikapulver
Örtsalt
Vitlök
Pitabröd
1 burk passerade tomater


Hacka lök, kärna ur och hacka paprika. Fräs i oljan. Tillsätt vattenkastanjer (jag tycker de är godast skivade - alla sorter är inte det så då kan man behöva fixa lite själv), tomat, kryddor och vitlök. Låt sjuda 10 minuter.

Blanda ner de kokta bönorna och tofun. Låt puttra 5 minuter.

Servera med pitabröd och sojayoghurt.
Kategori: Grytor