torsdag, maj 18, 2006

Go bananas!

Det är kul att ha folk på middag, och det är kul om man har ett tema på maten man lagar. Blev själv sugen på att laga mat med banan för ett tag sedan och samlade ihop förrätt, huvudrätt och efterrätt med just banan i.
Banansallad (ica)
3 skivor ljust bröd
1 msk olivolja
1-2 vitlöksklyftor
2 krm salt
sallad
2 tomater
1 avokado
2 bananer
1 msk rödvinsvinäger
3 msk olivolja salt
1 tsk krossad rosépeppar
Skär brödet i centimeterstora tärningar. Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek brödtärningarna gyllene och knapriga. Pressa över vitlöken och strö på salt. Ta upp krutongerna och låt dem svalna. Skölj salladen och riv i mindre bitar. Skölj och klyfta tomaterna. Dela avokadon, ta ur kärnan och skeda upp avokadoköttet i fina bitar. Skala och skär bananerna i skivor. Blanda samman dressingen. Blanda salladen i en skål eller direkt på fyra tallrikar. Droppa över dressingen och strö på vitlökskrutongerna.

Kanel- och currybanan
tasteline
1 kg bananer omogna
6 schalottenlökar
2 chilifrukter
6 curryblad
2 kanelstänger
1 msk curry
gurkmeja
1,25 dl vatten
2,5 dl kokosmjölk
1,5 tsk salt
olja
Skala bananerna, dela först en gång på mitten och sedan på längden. Gnugga in salt och gurkmeja. Hetta upp olja i en panna och stek bananerna tills de är gyllenbruna. Sätt dem åt sidan.Lägg i alla övriga ingredienser (skiva de gröna chilifrukterna) i grytan förutom kokosmjölken och låt koka upp. Lägg i bananer och kokosmjöl och låt sjuda tills såsen tjocknar.

Chokladbanan
2 bananer
100 g mörk choklad
½ dl hasselnötter
grillpinnar
Dela varje banan i 2 delar. Lägg in dem i frysen. Smält chokladen i mikron eller i vattenbad. Hacka nötterna och skär bananerna i bitar. Stick in en grillpinne i bananbitarna och doppa dessa i choklad och sedan i nöthacket. Frys eller kyl ett par timmar.

Inga kommentarer: