lördag, april 15, 2006

Auberginesill, vegansill

Till påsken är det många som äter sill, om du vill göra ett veganskt alternativ är aubergine ditt val. Hur många du behöver beror på hur mycket du ska göra *ler* Det är gott om auberginerna får stå och dra lite, så därför kan detta göras dagen innan ätning (men samma dag går bra, och precis innan det ska på bordet med!) och så kan du hälla upp på glasburk eller ha i skål med plast över i kylen.

Skär auberginen/rna i strimlor (filéer). Koka dessa i kraftigt saltat vatten till dess de blir mjuka och sladdriga.
Senapsaubergine
1 msk senap
1,5 - 2 tsk socker
0,5 msk vinäger
3 msk olja
1 dl sojagrädde
Blanda ihop senap, socker och vinäger. Tillsätt olja i en fin stråle under omrörning. Blanda i sojagrädden. Häll såsen över auberginen.
Chiliaubergine
2 msk chilisås
Lite färsk hackad chili (om du gillar styrka)
0,5 msk vinäger
3 msk olja
1 dl sojagrädde
Blanda ihop chilisås och vinäger. Tillsätt olja i en fin stråle under omrörning. Blanda i sojagrädden. Häll såsen över auberginen.
Vitlöksaubergine
1 klyfta vitlök (beroende på storlek)
0,5 msk vinäger
3 msk olja
1 dl sojagrädde
Blanda ihop vitlök och vinäger. Tillsätt olja i en fin stråle under omrörning. Blanda i sojagrädden. Häll såsen över auberginen.
Dillaubergine
2-4 msk dill
0,5 msk vinäger
3 msk olja
1 dl sojagrädde
Blanda ihop dill och vinäger. Tillsätt olja i en fin stråle under omrörning. Blanda i sojagrädden. Häll såsen över auberginen.

Vegansill
2 Auberginer
4 dl Vatten
2 dl Ättika
2 dl Socker
12 st Kryddpepparkorn
1/2 dl senap
1 dl Dill
Eventuellt, några noriblad (sjögräs)
Gör så här:
Skala och skiva auberginerna, låt dem mjukna i ugnen 200 grader i ca 10 minuter. Gör din lag genom att koka upp vattnet, sockret, kryddpepparkornen och ättikan tills sockret smält. Blanda i senap och dill eller annan valfri smaksättning. Låt alla ingredienser kallna. Skär auberginen i sillstora bitar och lägg alltsammans i en burk med lock, kyl och låt stå ett dygn helst. Ett halvt noriblad (sjögräs) kan tillsättas för lite havssmak.
Kategori: Blandat

Inga kommentarer: