onsdag, april 05, 2006

Morotsvåfflor

100 gram mjölkfritt margarin
5 dl sojamjölk (ev 4 + 1 dl vatten)
½ paket jäst, 25 gram
1½ dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
6-8 dl rivna morötter
salt
Att ha till: sojayoghurt, sallad
Smält margarinet och låt svalna. Häll i sojamjölken i en kastrull och värm till 37 grader. Smula jästen i en skål och lös den med hjälp av en del av sojamjölken. Mät upp allt mjöl i en bunke, vispa ner sojamjölken i mjölet lite i sänder så att det hela tiden går att vispa till en jämn smet. När mjölet och sojamjölken är en jämn smet är det dags att hälla i jästblandningen och det smälta margarinet att blandas i. Låt smeten nu jäsa med en bakduk ovanför bunken ungefär en timme. Använd tiden til att göra sallad, fixa med morötterna och ... städa skafferiet *ler*
När jäsningen är klar ska man blanda i morötter och salt (ngn tsk). Värm våffeljärnet och häll i smet och grädda. Servera med sojayoghurt (kan smaksättas med lingon, syltad ingefära eller apelsin) och en sallad.

Inga kommentarer: