lördag, april 29, 2006

Toscakaka

Långhelg kan betyda middag eller hembjudning på fika. Toscakaka är rätt för gammal som ung *ler*
100 g mjölkfritt margarin
½ dl soja- eller havregrädde
1½ dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl soja- eller havremjölk
På toppen
75 g mjölkfritt margarin
1 dl socker
2 msk vetemjöl
1 msk sojamjölk
1½ dl finhackad sötmandel/mandelspån
Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet i en kastrull och låt svalna. Under tiden det svalnar kan du vispa socker och grädde i en skål. Rör försiktigt ner resten av ingredienserna.
Smörj och ströa en rund form (ca 24 cm i diameter) med löstagbar kant. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.
När kakan gräddas är det dags att leka med glasyren. Blanda ihop alla ingredienser till glasyren i en kastrull. Värm röran under omrörning tills den tjocknar. Ta ut kakan och bred på glasyren. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 10 minuter till.

onsdag, april 26, 2006

Couscoussoppa

3 tsk olivolja
1 lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 tsk koriander (mald)
½ tsk kummin (mald)
½ tsk chilipulver
salt
10 dl buljong, dvs vatten + 2 tärningar
1 dl kikärtor
½ dl couscous
mynta, persilja
Värm oljan i en gryta och fräs lök och vitlök. Tillsätt korander, kummin, chili och salt. Rör om och häll på vatten och buljongtärningar. Låt sjuda några minuter. Lägg i de väl sköljda kikärtorna och couscousen och stäng av plattan. Under tiden du plockar fram grytunderlägget så värms kikärtorna och couscousen sväller. Servera varmt med mynta och persilja på toppen och ett gott bröd till.

tisdag, april 25, 2006

Sötsur sås

Till dina grönsakswokkar är det toppen med sötsur sås. Gott till de flesta grönsaker som serveras med ris eller nudlar. Gott också som dipsås till gurkstavar, morötter och blomkål.
1,5 msk socker
2 msk vitvinsvinäger
1 msk tomatpuré
4 msk ananasjuice (kan vara burkspad) apelsinjuice (helst färskpressad)
1 msk soja
1 msk maizenamjöl
4 msk vatten
Om du har en redningsbägare (annars går det bra med en tom burk med lock) så är det där du ska blanda samman alla ingredienserna, sätta på locket och skaka. Häll din blandning i en gryta och låt koka upp och sjuda tills den tjocknar. Det är gott och fint att ha bitar av ananas i samt vattenkastanjer. Vill du ha lite sting passar det med färsk röd chili.

söndag, april 23, 2006

Veganska blåbärsplättar (pannkakor)

4 ½ dl mjöl
3 msk socker
3 msk bakpulver
1 tsk salt
4 ½ dl sojamjölk, gärna vaniljsmak
3 msk olja
2 dl blåbär
Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. Häll på sojamjölken och oljan och rör tills du har en fin jämn smet. Värm din stekpanna eller plättlägg och lägg på blåbären när du häller på smeten. Det ska bli pannkakor/plättar av den lite mindre varianten som jäser upp (är bakpulver i), fluffiga amerikanska pannkakor. Stek cirka 2 minuter på varje sida beroende på värmen.
Från PETA

Veganbrownies

4 ½ dl vetemjöl
4 ½ dl socker
1 ½ dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 -2 ½ dl vatten
2 dl olja
ev 1 tsk vaniljsmak
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta fram en stor skål och blanda samman mjöl, socker, kakao, bakpulver och salt. Häll i vattnet, oljan och vaniljsmaken. Blanda väl. Lägg smeten jämt i en 20*30 cm bakform. Låt bakas i ugnen 30 minuter, tills toppen av kakan inte längre är blank.
Låt svalna 10 minuter och skär i rutor.
I brownies kan man ha nötter av olika slag och det kan vara gott med kaffe istället för vatten. Du kan ha något gott geggigt ovanpå, en chokladtopping, kaffekräm eller kanske citronkräm.

lördag, april 22, 2006

Vegan Cheesecake

350 gram mjuk tofu
1-1½ dl sojamjölk
1-1½dl socker
1 tsk vaniljextrakt, eller lite färsk vanilj!
½ dl lönnsirap
Digestivekex eller liknande
Krossa kexen (blanda ev i ngn matsked vatten) och lägg dem som botten i en form med avtagbara kanter.
Värm ugnen till 175 grader. Ta fram matberedaren eller mixern och lägg i tofu, sojamjölk, socker, vaniljsmak och lönnsirap. Lår dettta mixas till det är lent och fint och häll i pajbottnen. Baka i ugnen i 30 minuter och låt den sedan kallna innan du ställder den kylt för riktig nedkylning.
Förutom vaniljen är det gott att smaksätta med citron, lime, apelsin eller liknande. Bör serveras tillsammans med en hallonsås (värm frysta hallon i kastrull), chokladsås eller färsk frukt som melon, ananas, banan...

tisdag, april 18, 2006

Karibisk bön- och risröra

1 gul lök, tärnad
3 vitlöksklyftor
1/2 tsk vardera av muskotnöt, kryddnejlika och kanel
1 tsk vardera av salt och cayennepeppar cloves
1 burk kidneybönor
1 burk krossade tomater
2 dl ris
Tärna vitlök och lök och låt fräsa i en kastrull. Häll på kryddorna innan det är dags för de sköljda bönorna. Häll av tomatvätskan från de krossade tomaterna i en tallrik eller liknande innan du häller i dem för fräsning också. Nu är det dags för riset och den andel vätska det står på paketet (se till att skölja riset väl så du slipper bismak, eller ta ett ris du vet är toppengott *ler*) räkna med din sparade tomatjos. Lägg locket på och låt sjuda cirka 20 minuter eller så tills riset är färdigt. Kategori: Gryta

måndag, april 17, 2006

Grekisk bönsoppa

bönsoppa, bild från tastelineEtt recept jag hittat i en "grekisk special" i en tidning någon gång.
1 burk vita bönor (om du hittar: favabönor)
1 gul lök, finhackad
3 msk olivolja
1 burk krossade tomater
1 morot, i tärningar
1 msk tomatpuré
1 msk blekselleristjälk
salt peppar
1 msk finhackad persilja
2 st buljongtärningar
0,8 l vatten
Skölj bönorna och låt dem rinna av. Fräs löken i en gryta i lite olja tills den är genomskinlig. Häll i morot, tomatpuré, selleriblast, salt och peppar i grytan och fräs allt lätt. Tillsätt krossade tomater, vatten och buljongtärning. Låt soppan koka i ca 15 minuter så att grönsakerna blir mjuka. Häll sedan ner bönorna i grytan och smaka av med salt och peppar. Låt soppan få ett nytt uppkok. Strö över persilja och servera. Kategori: soppa

lördag, april 15, 2006

Auberginesill, vegansill

Till påsken är det många som äter sill, om du vill göra ett veganskt alternativ är aubergine ditt val. Hur många du behöver beror på hur mycket du ska göra *ler* Det är gott om auberginerna får stå och dra lite, så därför kan detta göras dagen innan ätning (men samma dag går bra, och precis innan det ska på bordet med!) och så kan du hälla upp på glasburk eller ha i skål med plast över i kylen.

Skär auberginen/rna i strimlor (filéer). Koka dessa i kraftigt saltat vatten till dess de blir mjuka och sladdriga.
Senapsaubergine
1 msk senap
1,5 - 2 tsk socker
0,5 msk vinäger
3 msk olja
1 dl sojagrädde
Blanda ihop senap, socker och vinäger. Tillsätt olja i en fin stråle under omrörning. Blanda i sojagrädden. Häll såsen över auberginen.
Chiliaubergine
2 msk chilisås
Lite färsk hackad chili (om du gillar styrka)
0,5 msk vinäger
3 msk olja
1 dl sojagrädde
Blanda ihop chilisås och vinäger. Tillsätt olja i en fin stråle under omrörning. Blanda i sojagrädden. Häll såsen över auberginen.
Vitlöksaubergine
1 klyfta vitlök (beroende på storlek)
0,5 msk vinäger
3 msk olja
1 dl sojagrädde
Blanda ihop vitlök och vinäger. Tillsätt olja i en fin stråle under omrörning. Blanda i sojagrädden. Häll såsen över auberginen.
Dillaubergine
2-4 msk dill
0,5 msk vinäger
3 msk olja
1 dl sojagrädde
Blanda ihop dill och vinäger. Tillsätt olja i en fin stråle under omrörning. Blanda i sojagrädden. Häll såsen över auberginen.

Vegansill
2 Auberginer
4 dl Vatten
2 dl Ättika
2 dl Socker
12 st Kryddpepparkorn
1/2 dl senap
1 dl Dill
Eventuellt, några noriblad (sjögräs)
Gör så här:
Skala och skiva auberginerna, låt dem mjukna i ugnen 200 grader i ca 10 minuter. Gör din lag genom att koka upp vattnet, sockret, kryddpepparkornen och ättikan tills sockret smält. Blanda i senap och dill eller annan valfri smaksättning. Låt alla ingredienser kallna. Skär auberginen i sillstora bitar och lägg alltsammans i en burk med lock, kyl och låt stå ett dygn helst. Ett halvt noriblad (sjögräs) kan tillsättas för lite havssmak.
Kategori: Blandat

fredag, april 14, 2006

Janssons frestelse vegan

Nu är påsken här och de flesta brukar äta buffé som linar den man har på julen. Här kommer ett recept på en vegansk janssons frestelse.
8 stora potatisar
2 gula lökar
2 msk tartex (eller mer *ler*)
2 buljongtärningar
2 dl sojagrädde
1 dl sojamjölk
3 tsk soja
3 tsk äppelcidervinäger
kryddpeppar, lite vitpeppar
3 msk ströbröd
Rör ut tartex i lite av grädden. Tillsätt sedan resten av vätskorna och kryddorna och blanda väl.
Skala potatisen och strimla den fint. Skiva löken tunt och fräs den i olja. Varva potatis och lök i en smord ugnsform. Det översta och understa lagret skall vara potatis. Häll lite lite sås på varje potatislager, det ska vara mycket kvar som kan hällas på toppen. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen, ca 45-50 min. För att få en krispig yta kan du lägga på tunna margarinskivor efter 30 minuter och strö över ströbröd.
Kategori: ugnen

torsdag, april 13, 2006

smak av Marocko

1 zucchini, tärnad
1 sötpotatis, tärnad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk olja
1/2 dl vatten
1 burk kikärtor
1 tsk mald kummin
1/2 tsk av vardera: ingefära, vegeta/allkrydda, gurkmeja, paprika
1/4 tsk av vardera: salt, cayennepeppar och kanel
1 röd och en gul paprika, tärnad
couscous (okokt) och russin
Fräs zucchini, sötpotatis och vitlök i olja ungefär 5 minuter. Använd vattnet för att förhindra att grönsakerna fastnar. Häll i kryddor, kikärtor och paprika i stekpannan. Försök att täcka med ett lock och låt koka samman cirka 5 minuter.
Under tiden kan du koka upp dubbelt så mycket vatten som du har couscous och lägga couscous och russin i en bunke. Häll över det kokande vattnet och låt dra cirka 10 minuter.
Ta nu bort locket från stekpannan och rör, låt koka några minuter till.
Lägg upp couscous på ett fat och häll kikärtsgrytan ovanpå, garnera med persilja och servera gärna med pitabröd, tortillas eller liknande.
Kategori: gryta

tisdag, april 11, 2006

Aubergineströmming

Hur många auberginer du behöver bror på hur många schnitzlar du ska göra men 2 räcker till 4 pers ungefär.
1-n Auberginer
2 tsk salt
1/2 dl ströbröd
1 ½ dl sesamfrön
½-1 dl sojagrädde
olja
Skär aubergingen i skivor på längden, de ska vara ungefär 2 cm tjocka. Strö salt på skivorna och låt dem ligga på en plåt eller skärbräda. Saltet drar ur vätska. Skölj och torka aubergineskivorna efter 10 minuter eller så. Vänd dem i sojagrädde och sedan i en bladning av ströbröd och sesamfrön. Stek skivorna mjuka i lite olja på medelvärme, ett par minuter per sida räcker.
Kategori: blandat

måndag, april 10, 2006

Grön linssallad med bananer

2 dl gröna linser
2 röda lökar, skivade
2 röda paprikor, strimlade
2 vitlöksklyftor, skivade
2-3 msk olja (oliv)
3 msk balsamvinäger
färsk koriander eller basilika samt persilja
2-3 bananer, skivade
salt
Koka linserna och låt dem bli kalla. Fräs lök, paprika och vitlök i olja på svag värme så att de precis mjuknar. Blanda med de kalla linserna och låt även denna nya blandning kallna. Smaksätt med vinäger och tillsätt örterna och salt efter smak. Blanda försiktigt i bananskivorna och lägg upp salladen på ett fint fat. Passar perfa tillsammans med rostbröd och resterna är goda när de fått dra sig över natten i din lunchlåda!

söndag, april 09, 2006

Veggopytt

Pytt i panna är ju ett sätt att använda "rester" så det är inte meningen att man ska springa runt och handla alla möjliga ingredienser om man har något annat som verkar vara gott att ha i hemma *ler* Här är ett förslag på pytt:
2 lökar, tärnade
1 palsternacka, tärnad
1 bit rotselleri, tärnad
2-3 morötter, tärnade
4 potatisar, tärnade
200 gr svamp, tärnad
Salt, mjölkfritt margarin, vitpeppar, soja
Fräs lök, palsternacka, selleri, morötter och potatis i lite margarin tills alla tärningar är mjuka. Under tiden kan du fräsa svampen i en kastrull med lite margarin. Blanda svampen emd grönsakerna och smaka av med salt, peppar och ev. soja. Servera gärna med persilja på toppen och rödbetor eller chilisås.

lördag, april 08, 2006

Kikärtssallad

Ett gott tillbehör som kanske kan passa till påskbuffén!
1 burk kikärtor
1 finhackad rödlök
2 msk finhackad persilja
Vinägrett
1 msk rapsolja kallpressad
1 msk balsamvinäger
1 msk vatten
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk osötad senap
salt och peppar
Lägg (väl avsköljda) kikärtor, hackad rödlök och hackad persilja i en skål. Blanda ingredienserna till vinägretten och häll det i skålen över kikärtorna. Blanda runt försiktigt.
Låt stå och dra 20 minuter innan servering.

fredag, april 07, 2006

Äpple- och bananpaj

4 äpplen
2 bananer
1 dl kokosflingor
2 dl vetemjöl
1 dl råsocker
100 gr mjölkfritt margarin
Kärna ur och klyfta äpplena och skiva bananerna. Lägg dem i en smord form (cirka 20 cm i diameter). Blanda samman kokosflingorna, vetemjölet och sockret och arbeta in margarinet så att det blir en deg. Smula degen över bananskivorna och äppelklyftorna.
Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter.
Strö över lite kokos och servera med tofuline eller oatly vaniljglass.

torsdag, april 06, 2006

Bönmix i pitabröd

Ibland vill man att det ska gå riktigt snabbt att fixa maten. Detta är något som går snabbt utan att vara onyttigt *ler*
1 burk bönor (kidney, stora vita, berlotti) skölj bönorna och mixa dem (med stav eller i matberedaren) tillsammans med 2 msk olivolja, lite timjan och örtsalt. Värm pitabröden och fyll dem med bönmix, sallad och gurka. Har du en skvätt tacosås i kylen passar det bra till.

onsdag, april 05, 2006

Morotsvåfflor

100 gram mjölkfritt margarin
5 dl sojamjölk (ev 4 + 1 dl vatten)
½ paket jäst, 25 gram
1½ dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
6-8 dl rivna morötter
salt
Att ha till: sojayoghurt, sallad
Smält margarinet och låt svalna. Häll i sojamjölken i en kastrull och värm till 37 grader. Smula jästen i en skål och lös den med hjälp av en del av sojamjölken. Mät upp allt mjöl i en bunke, vispa ner sojamjölken i mjölet lite i sänder så att det hela tiden går att vispa till en jämn smet. När mjölet och sojamjölken är en jämn smet är det dags att hälla i jästblandningen och det smälta margarinet att blandas i. Låt smeten nu jäsa med en bakduk ovanför bunken ungefär en timme. Använd tiden til att göra sallad, fixa med morötterna och ... städa skafferiet *ler*
När jäsningen är klar ska man blanda i morötter och salt (ngn tsk). Värm våffeljärnet och häll i smet och grädda. Servera med sojayoghurt (kan smaksättas med lingon, syltad ingefära eller apelsin) och en sallad.

tisdag, april 04, 2006

Valnötsbaguette

Gott till soppa, gott till frukost, gott till att göra varma mackor i ugnen med. Brödrecept blir det idag.
50 gram jäst
5 dl vatten
salt (2 tsk)
olivolja (1 msk)
100 gram valnötter
13 dl mjöl (det kan vara vetemjöl eller grövre sorter eller mixa lite olika mjöl som du gillar!)
Smula jästen och rör ut i fingervarmt vatten. Tillsätt salt, olivolja och nötter. Arbeta in mjölet, nästan allt *ler* Jäs din fina deg i cirka 30 minuter. Knåda degen ett tag till så det kommer in nytt syre bland jästsvamparna. Dela degen i 6 degar och forma till avlånga baguetter som du lägger på en bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa 20-30 minuter. Pensla baguetterna med vatten och låt dem gräddas i ugn, 225 grader, i 20-25 minuter.

måndag, april 03, 2006

Krämig grönsakssoppa

Det känns som om det är lite svårt för vintern att släppa sitt grepp. När det är kallt ute är jag sugen på kryddstark mat alla kategorier eller soppa. Idag blir det sopprecept:
1 gul lök
2 morötter
3 dl krossade tomater
4 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 paprika
Örter som dragon & persilja
Hacka löken och skiva morötterna och fräs i lite olja i en kastrull. Späd fräset med tomatkross, vatten och smula i din buljongtärning. Låt koka 10 minuter ungefär. Hacka paprikan, lägg i den och låt koka en stund till. Mixa soppan med mixerstav eller i en matberedare för att få en krämig konsistens och smaksätt med örtkryddor (dragon, persilja).

söndag, april 02, 2006

Dragonfrästa morötter och kikärter

Skala och skiva 4 morötter, fräs dem i några teskedar olja. När de fått fräsa till sig så häller du på 0,5 dl vatten och smular i en halv buljongtärning. När vätskan är i så är det dags för någon tesked torkad dragon. Låt koka upp/sjuda.
Sist är det dags för de sköljda kikärtorna, 2-3 dl. Se till att allt blir varmt och smaka av med peppar och eventuellt mer salt. Njut med nybakat bröd eller couscous.