måndag, februari 06, 2006

Gnocchi

Var hemma på middag hos ett par kompisar - de hade gjort gnocchi. Tyvärr hade jag inte kameran med mig, men papper och penna :-)
1 kg potatis
ca 3 dl vetemjöl
salt
Hur mycket mjöl som behövs beror på potatissorten, mjöliga sorter är bäst. För "äkta" gnocchi är det durumvetemjöl som gäller... Koka potatisen oskalad tills färdig (ca 20 min). Låt svalna lite, skala och pressa/mosa. Smaksätt moset med salt (och kanske örter eller spenat). Häll på lite mjöl i taget och gegga samman till en deg. Dela potatisdegen i 10 delar som du rullar till korvar ungefär lika tjocka som din tumme. Skär tumrullarna ungefär var tredje centimeter eller så (som två tumavtryck *skrattar*) och strö över mjöl.
Vill du räffla dem så gör du det med en gaffel som pressas på ena sidan av gnocchin.
Koka dina kreationer, ett par stycken åt gången i salt vatten. Först sjunker de och när de ploppar upp till ytan är de klara.
Servera med tomatsås/frästa grönsaker/champinjonstuvning/örtsås/färsk spenat...

Inga kommentarer: