fredag, februari 17, 2006

Pizza

Pizza känns som typisk fredagsmat, eller kanske söndag förmiddag? Vi tänkte i alla fall göra pizza idag och vi brukar göra det rätt lätt för oss. Sconesdeg till bottnen: 5 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 2 krm salt, 2 msk olja och 2 dl vatten. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Häll i oljan och vattnet och gegga samman. Nu blir det antingen 2-3 pizzabottnar eller en i hela plåten.
Tomatsås görs med 1 burk krossade tomater, 1 buljongtärning, lite olja och oregano som får sjuda.
Topping finns massor att göra. Du kan göra med banan, lök och cashew (och curry kanske). Squash, svamp, tomat, lök. Morot, squash, majs, oliver. Svamp, lök, oliver. Hacka och blanda de grönsaker du gillar helt enkelt. Pesto kan vara gott på, liksom den vegetariska tacofärsen från Santa Maria.
In i ugnen 250 grader i 10 minuter. Bild kommer *ler*

4 kommentarer:

Anonym sa...

En väldigt bra pizzadeg som jag läste i någon kokbok i bokhandeln idag:
2.5 dl Fingervarmt vatten
1/2 Paket färsk jäst (25 g)
1 tsk salt
7 dl Vetemjöl special

Blanda 1/4 dl vatten med jästen och tillsätt 2 msk mjöl. Låt jäsa övertäckt i 30 min.

Ta 6 dl mjöl i en dunke och gör en grop i mitten häll i alla andra ingredienser där (spara dock det mjöl som är kvar - 3/4 dl - till utbakning). Rör runt med en gaffel och när det blir lite torrare använd händerna. Knåda i 10 minuter. Dela i 4 runda bitar. Jäs i 2 timmar under bakduk.

Knåda en bit litegrann och tryck ut den. Ta sedan en kavel och gör den tunn. Låt 1 cm i kanten vara lite tjockare.

Sedan toppar du med t ex tomater, oregano och vitlök. Häll 2 msk olivolja över. In i ugnen i 10-12 minuter på 275 grader celsius. Ta flingsalt och nymalen svartpeppar.

Hoppas jag inte glömde något! Det här är ju min egen omskrivning av receptet så det bör vara lagligt. Men det vore kul att veta vad det var för bok, för pizzan var underbar (har precis ätit en). Postar bokens namn senare om jag kommer på det. Perfekt för veganer hur som helst.

ninaboel sa...

mmm... pizzadegsrecept kan man aldrig ha för många *ler* Vad kul att få ett recept som kommentar! Det brukar bli godast om man har just jästdeg såklart! Men sconesdeg/bakpulverdeg kan ju vara ett alternativ för den som vill att det ska gå snabbt *ler*
Det låter som om detta verkligen kan bli en toppengod deg - blir sugen på att testa direkt nästan *kollar på klockan* Just att den får jäsa så länge... det måste ju bara bli så gott som du skriver!

Anonym sa...

Det fungerade även bra att förvara degen (i bitar) i kylskåp någon dag, men det blev betydligt svårare att kavla ut! =)

Jag är själv inte vegan, men det är jättekul att ta recept som innehåller mjölk- och äggprodukter och hitta smarta veganalternativ. Då slipper man känna sig så skyldig när man äter. :) För mig som student blir det också ett smart budgetalternativ i slutet av månaden.

Anonym sa...

Den senare delen av min kommentar hamnade här istället för på den sida där jag tänkte skriva (Muffins och sockerkaka). Ursäkta!