söndag, februari 19, 2006

Kokosris

Funderade på söndagsmiddag innan bror lämnar Malmö för denna gången. Det vore gott med kokos och jag har fått ett recept på kokosris av en vän:
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 krm ingefära
2 msk olja
2,5 dl långkornigt ris
1 tsk gurkmeja
1 burk, 4 dl kokosmjölk
1 dl vatten
0,5 tsk salt
Skala och hacka lök och vitlök och fräs med ingefäran i olja under omrörning.Lägg i ris och gurkmeja och fräs ytterligare ett par min.Häll på kokosmjölk, vatten och salt och låt koka upp.Sänk värmen och låt riset koka mjukt, ca 10 min.
Vill du ha hetta kan du tillsätta chili och koriande, vill du ha mjukhet är det kardemummafrön som gäller. Variationerna kan göras många. Passar bra till kryddstark mat av thailändsk eller indisk prägel. Som kikärtsgruta med curry eller tofu med chili...

Inga kommentarer: