måndag, december 25, 2006
Saffransbönor med rödlök
1 burk stora vita bönor eller 3 dl hemkokta
1 liten rödlök
1/2 påse saffran
1 vitlöksklyfta
1/2 msk citronsaft
salt, peppar
om du har persilja är det gott att hacka i och finns där en broccoli i gömman, gör buketter av den
Skölj bönorna. Hacka löken smått och fräs den i lite olja och saffran. Vänd ner bönorna, pressad vitlök och citronsaft och blanda om. Låt stå cirka fem minuter på låg värme. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar och strö över eventuell persilja. Om du har är det gott att blanda i lättkokta små broccolibuketter. Detta är en sallad som ska serveras ljummen.
lördag, december 16, 2006
Gryta med valnöt och aprikos
färsk mynta
2 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 lök
1 zucchini
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
salt och peppar
50 g torkade aprikoser
100 g valnötter, hackade
Stek de kokta sojabitarna i olja. Krydda under stekning med hälften av spiskummninen lite färsk mynta, salt och peppar. När det fräser lite fint kan du skala och skiva löken, skärka zuccinin i halvmåneformade centimetertjocka skivor. Ta fram en gryta och fräs dem i. Blanda i resten av spiskummin, kanel och vitlöksklyftan. Häll i tomater, hackade valnötter och aprikos. Lägg i sojabitarna och koka ca 10 minuter. Nu är det dags att blanda i hackad mynta och ev smaksätta med lite mer kryddor. Grytan passar att servera med ris blandat med kokta, röda linser till.
Snabb rödbetssallad
tisdag, december 12, 2006
5-minuters kola
Ambitiöst inslagna kolor på bilden från tasteline
måndag, december 11, 2006
Risgrynsgröt med kokosmjölk
3 dl vatten
lite salt, kanelstång
1 msk mjölkfritt margarin
---------------------
2 dl kokosmjölk
3 ½ dl vatten
Koka riset med 3dl vatten, lite salt och margarin på svag värme under lock i ca 10 minuter. Tillsätt kokosmjölken blandat med vattnet och lägg i kanelstången. Låt gröten svälla på svag värme under lock, olika rissorter ska ha lite olika svällningstid så läs på förpackningen. Efter att allt är varmt brukar det kunna svälla fint utan att man har plattan på.
torsdag, december 07, 2006
Gryta med brysselkål och bönor
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 kanelstång
1 lagerblad
timjan, salt
1 ½ dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
3 dl stora vita bönor
rivet citronskal
Dela bysselkålen i halvor eller kvartar. Strimla löken och finhacka vitlöksklyftorna. Moroten kan du göra till smala stavar. Ta fram en kastrull och fräs allt grönt i lite olja. Fräs tillsammans med kanselstång, timjan och salt. Efter ett par minuter kan du sänka värmen, smula i buljongtärningen och hälla på vatten. Låt allt gött sjuda fem minuter innan du lägger i bönorna. Låt det hålla på cirka fem minuter till. Smaka av med salt. Servera med råris eller liknande.
onsdag, december 06, 2006
Gör din egen senap
Senap med senapsfrö:
40 g brunt senapsfrö och 40 g gult senapsfrö
1½ dl vatten
1 msk vinäger
2 msk socker, farin
1 tsk salt
½ dl olja
2 tsk dragon
Koka upp senapsfröna med vattnet, de blir lite mjuka. Använd stålkniven till matberedaren. Häll frön och vatten i blandarskålen. Låt maskinen gå 3-5 min tills senapen fått krämig konsistens av de gula fröna. De bruna finns kvar som små korn. Tillsätt mot slutet vinäger, socker, salt, olja och ev smulad dragon. Förvara senapen i en burk med lock i kyl- eller svalskåp. Blir ca 300 g (ca 3 dl) senap
Senap med senapspulver:
1 1/2 dl senapspulver (70 g)
1 msk vetemjöl
1 1/2 dl vatten
1 1/2 msk vinäger
1 krm salt
3-4 msk socker
2 msk olja
Senapspulver av enbart gult senapsfrö (Colman´s) ger en ljus och slät senap. Pulver av både brunt och gult frö ger en mörkare, lite prickig senap. Blanda senapspulver och mjöl i en liten skål. Koka upp vattnet och tillsätt det hett under kraftig omrörning. Låt stå ca 20 min så att mjölet sväller och blandningen svalnar. Rör ner vinäger, salt, socker och olja. Förvara senapen i en burk med lock i kyl- eller svalskåp. Blir ca 250 g (ca 2 dl) senap.
tisdag, december 05, 2006
Varm rotfruktsallad
1 morot
1 persiljerot
1 purjolök
1 rödlök
100 g sockerärtor
0,5 dl grönsaksbuljong
3 msk rödvinsvinäger
0,5 dl olivolja
1 tsk dijonsenap
2 msk persilja
salt, vitpeppar, dragon
Koka potatisen och skala den när den svalnat något. Skala rotfrukterna och skär dem i tärningar eller stavar. Koka rotfrukterna så att de mjuknar något. Skölj purjon och skala rödlöken. Skiva eller hacka dem. Finstrimla sockerärterna, spara lite till garnering. Blanda löken med potatis, rotfrukter och sockerärter.Blanda buljongen med vinäger, olja, senap, salt och vitpeppar i en kastrull. Hetta upp så att det nästan kokar. Slå den heta blandningen över grönsakerna och blanda försiktigt. Strö över rikligt med hackad persilja och dragon samt lite strimlade sockerärter.
måndag, december 04, 2006
Linspastej
4 dl vatten
1 st buljongtärning
1 st gul lök
2 dl sesamfrö
1 msk maizena
2 tsk koriander
2 tsk curry
örtsalt
Skölj linserna. Koka upp 4 dl vatten med en buljongtärning. Tillsätt linser och lök och koka ungefär 10 minuter. Mixa skalade sesamfrön och koriander. Blanda ½ dl vatten med maizena, häll i det i mixern tillsammans med de varma linserna (häll av överflödigt vatten vid behov) och mixa allt. Smaka av med kryddor. Tryck degen i en form eller ha i en bunke. Om du låter den stelna i form kan du sedan skiva och ha på macken, annars går det bra att bre på linsröran. Pastejen kan förvaras ett par dagar i kyl och går bra att frysa.
söndag, december 03, 2006
Vaniljkokta päron med hallonsås
4 päron
½ dl socker
1 vaniljstång
4 dl hallon
citronmeliss, lite socker
Skölj och skala päronen, skrapa skaften Koka dem lätt mjuka i lite vatten med 1 msk socker och uppskuren vaniljstång. Det är meningen att de ska ta smak av vaniljstången... Låt päronen kallna. Enklast att göra såsen är med mixerstav eller matberedare. Kör nästan alla bär till puré (några kan du spara till garnering) tillsammans med sockret. För att få en restauranglik sås så kan du sila den. Häll ut sås på tallriken (gör en spegel av den på "finspråk" *ler*). Ställpäronet mitt på tallriken och garnera med hallon och citronmeliss.
måndag, november 27, 2006
Pepparkakor, deg till 300 st
300 g mjölkfritt margarin
5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 msk malen ingefära
2 msk kanel
1 msk malda kryddnejlikor
2 tsk kardemumma
1 msk bikarbonat
2 dl vatten
15 dl vetemjöl
Låt smöret bli rumsvarmt. Rör smör, socker och sirap till en jämn smet. Använd gärna elvisp.
Rör sedan ner ingefära, kanel, kryddnejlikor, kardemumma och bikarbonat. Tillsätt sedan vatten och sist mjölet. Låt degen ligga i kylskåp minst 1 dygn i platspåse eller insvept i plastfolie.
Tag fram en bit i taget av degen och kavla ut den tunn på ett bakbord. Tag ut kakor med mått och lägg på kalla smorda plåtar eller med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 200-225 grader i 4-5 minuter.
söndag, november 26, 2006
Rödbetsquinoa
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olja
2 dl quinoa/cousvous/bulgur
4 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)
citronjuic, salt, peppar
Skala och riv rödbetorna grovt. Hacka lök och vitlök. Fräs löken i olja i en kastrull och lägg efter en stund i de rivna rödbetorna. Rör ner quinoan och häll på buljong. Låt det småkoka under lock i 15–20 minuter (tills quinoagrynen är mjuka, de ska liksom grodda så där som vissa linser gör när man kokar dem). Gör en dressing på olja, citronjuice, salt och peppar. Blandningen ska smaka mycket. Servera varm eller kall.
Foto från ICA.se
Rårakor med morot
3 morötter
1 lök
olja
salt, peppar
Skala och riv potatisarna, morötterna och löken. Löken kan du också hacka fint om du vill - det finns en risk för tårar om den rivs *ler* Blanda allt i en skål. Smaksätt med salt och peppar. Häll lite olja i en stekpanna. Forma en stor råraka eller ett par små. Stek tills det fått färg på ena sidan och vänd. Servera med lingonsylt och vitkålssallad. Eller klicka på lite sojayoggi.
tisdag, november 21, 2006
Bulgurburgare
1 ¼ dl bulgur
1 burk cannellinibönor
1 msk majsenamjöl
1 msk japansk soja
½ msk pressad citron
mynta, persilja
1 grovhackad vitlöksklyfta
1 krm sambal oelek
Koka bulgurgrynen mjuka i saltat vatten ca 8 minuter. Häll av om det är vatten kvar i kastrullen och låt dem ånga torra. Lägg en dryg deciliter av grynen på ett fat till panering. Kör resten av ingredienserna utom salt och sambal till mos i en matberedare. Smaka av med salt och chilikrydda. Forma moset till 8 biffar och vänd dem i kokta bulgurgryn. Ställ gärna biffarna kallt i kylen någon halvtimme så håller de ihop bättre vid stekningen. Stek i olja på måttlig värme under lock några minuter på varje sida – bulgurgrynen har en tendens att sprätta i pannan. Ta av locket och stek lite till för att ge krispighet.
Servera med isbergssallad, tomatskivor och skivad avokado, på tallrik eller i värmda tortillabröd. En klick sojayoggi och lite ajvar passar toppen till.
måndag, november 20, 2006
Äppel- och böngryta, Fasoulia
2 stora äpplen
½ gul lök
2 msk olja
½ tsk gurkmeja
½ tsk malen kryddpeppar
½ tsk malen kanel
½ tsk malen spiskummin
socker, salt och peppar
Skala och skiva löken och bryn i olja tills den är gyllenbrun. Häll i alla kryddor och låt det hela fräsa lätt i 2 minuter. Kärna ur äpplena och skär dem i små tärningar. Blanda ner dem i lökröran tillsammans med sockret. Rör om ordentligt så att alla äppelbitar blir kryddiga. Vänd ner bönorna när frukten blivit mjuk. Krydda med salt och peppar. Låt alltsammans bli varmt innan det serveras tillsammans med kokt ris och sojayoggi.
söndag, november 19, 2006
Pistaschyoghurt
1 burk sojayoggi, 500 gr
1/2 tsk malen kardemumma
3 msk florsocker
1 dl skalade pistagenötter (ca 150 g med skal)
2-3 msk flytande honung/sirap
Rör ihop yoghurt, kardemumma och florsocker. Skala pistaschnötterna och skölj dem hastigt om de är saltade. Grovhacka nötterna och vänd ner hälften i yoghurtblandningen. Fördela i espressokoppar eller i småglas. Strö över resterande pistaschnötter. Ringla över sirap eller honung. Ställ kallt till servering. Servera med en skål blandade färska frukter, t ex kiwi, apelsinklyftor, physalis och jordgubbar.
lördag, november 18, 2006
Saffransbulgur med grönsaker
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
4 dl bulgur
1 kuvert saffran
2 rödlökar
2 paprikor, 1 röd och 1 grön
200 g sockerärter
tamari, peppar och om du har ett noriark
Finhacka den gula löken och vitlök. Fräs dem i lite olja i en gryta. Tillsätt bulgur och saffran och låt fräsa någon minut. Häll på vatten enligt förpackningen och en buljongtärning. Låt koka i 5 minuter eller vad det står på förpackningen. Dra kastrullen av värmen och låt svälla under lock. Skär den röda löken i tunna skivor och likaså paprikan. Hetta upp olja i en stekpanna eller wokoch fräs lök och paprika tillsammans med sockerärter. Krydda med tamari och ev peppar. Lägg upp bulgur och grönsaker på ett fat och strö över finklippt noriark.
torsdag, november 16, 2006
Matig pastasås med fänkål och ajvar
1 röd lök, finhackad
1 mellanstor fänkål, strimlad
1 msk olja
1 dl ajvar relish
1 tsk sambal oelek
1,5 dl vatten
Pasta, salt
Koka dina sojagrytbitar enligt förpackning (brukar vara att man ska koka dem i vatten typ 10 minuter och sedan pressa ur dem).Fräs löken och fänkålen i lite olja häll på ajvar, sambal oelek och vatten och låt koka upp. Tillsätt dina sojabitar. Smaka av med fler kryddor efter behag.
Servera din sås tillsammans med pasta.
onsdag, november 15, 2006
Mumsiga brownies
4,5 dl mjöl
2 dl socker
2 dl brunt socker
1,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
2 dl sojamjölk choklad
1,5 dl olja
1 tsk vaniljsocker
ev. 1-2 dl hackade nötter
Sätt igång ugnen på 175 grader och rosta ev dina nötter innan du hackar dem.
Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulver, vaniljsocker och lite salt i en skål. Häll på sojamjölken, och oljan. Blanda i nötter och se till att allt gojsas samman. Konsistensen ska bli som när man gör "frosting" till kakor. Olja och ströa en 20*30 cm form. In i ugnen och låt bakas 25-30 minuter. Låt svalna en stund innan du skär dem i browniebitar.
tisdag, november 14, 2006
Indisk rödbetsgryta
700 g rödbetor
3 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 tsk hel spiskummin
1 burk tomatkross
1–2 krm kajennpeppar
1 tsk salt
Skala och skär rödbetorna i klyftor, ungefär som när du klyftar en apelsin. Hacka löken grovt och vitlöken fint.Hetta upp någon matsked olja i grytan och fräs upp spiskumminfröna innan lökhacket läggs i. Bryn lök och vitlök lite lätt och häll sedan i tomatkross, kajennpeppar och salt. Lägg i rödbetsklyftorna och blanda om. Lägg på locket och koka upp. Räkna med cirka 30 minuters kokning för att rödbetsklyftorna ska bli väl kokta. Om det ser ut att bli torrt under kokningen kan du tillsätta lite vatten. Vill du ha såsen tjockare kokar man ihop den på hög värme, utan lock. Servera rödbetsgrytan med råris eller bulgur kokt i buljong.
måndag, november 13, 2006
Sötsur böngryta
1 st Röd paprika, grova bitar
1 st Grön paprika, grova bitar
3 Selleristjälkar, grova bitar
2 klyftor Vitlök, finhackade
1/2 msk Röd chili (het)
300 g Krossade tomater
2 msk Rödvinsvinäger
1 msk Råsocker
1 msk Paprikapulver
2 tsk Kummin
Olivolja
Hetta upp olja i en kastrull. Lägg i löken, vitlöken och chilin och fräs i cirka 1 minut. Lägg i paprikorna och sellerin och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt kryddorna och fräs i cirka 20 sekunder. Blanda i resterande ingredienser och låt sjuda i cirka 20 minuter.
torsdag, november 09, 2006
Grönsaksgratäng
2 gula lökar
2 morötter
1 palsternacka
2 tsk timjan
1 tsk salt
svartpeppar
1 tärning grönsaksbuljong + 3 dl vatten
Skala potatis, lök, morötter och palsternacka. Koka upp vatten och lägg i buljongtärningen så att den löser upp sig. Skär alla grönsaker i tunna skivor och varva i en smord ugnssäker form. Strö salt, peppar och timjan mellan varven. Häll på buljongen. Grädda i 225°C varm ugn i cirka 40 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.
tisdag, november 07, 2006
Morotsbiffar med jordnöt och banansalsa
1 dl jordnötssmör, kan bytas ut mot 2 dl mixade jordnötter
125 g sojabönor eller 1 dl sojamjöl
2 msk ströbröd
3 msk sojagrädde
rapsolja
Skala morötterna och riv dem fint. Mixa eller gaffla sojabönorna. Blanda morötter, sojabönor, jordnötter/jordnötssmör, ströbröd och sojagrädde. Forma till små biffar och stek dem med olja i en gjutjärnspanna.
Banansalsa
bananer
chili
vitlök
curry
spiskummin
Mosa bananerna och krydda med pressad vitlök, hackad eller torkad chili, curry och spiskummin.
torsdag, oktober 12, 2006
Nötkrokant
1 ½ dl Ljust råsocker (muscovadosocker)
25 g mjölkfritt margarin
1 tsk Vaniljsocker
100 g grovt hackad mandel
Blanda sirap, socker och matfett i en gryta/kastrull och koka på jämn värme i 5 minuter.Tillsätt vaniljsocker och den hackade mandeln och koka i ytterligare 3-4 minuter. Häll upp smeten på bakplåtspapper och skär i bitar så snart den har lite stadga. Att skära när den väl har hårdnat är svårt *ler*
onsdag, oktober 11, 2006
Bakade myntatomater
1 dl färska myntablad
2 rödlökar, klyftade
½-1 dl balsamvinäger
1-2 msk olivolja
salt, svartpeppar
Gör ett kryss i tomaterna och ställ dem nära varandra i en ungsform. Stoppa ner mynta i kryssen. Lägg lökklyftorna runt tomaterna. Häll på balsamvinäger och ringla över oljan. Strö över salt och peppar. Baka i mitten av ugnen i 100 grader ungefär 1 timme. Servera med ris eller couscous och en bönbiff med timjan.
tisdag, oktober 10, 2006
Blomkålssoppa
1 msk olja
500 g blomkålsbuketter
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1/2 dl hackad persilja
Om du har: 1 dl sojagrädde
Hetta upp oljan i en gryta och fräs löken. Tillsätt blomkålsbuketterna och låt dem steka med löken några minuter. Häll på vattnet och buljongtärningarna och låt koka tills blomkålen är mjuk, ca 10 minuter. Har du sojagrädde hemma så häll i av den och värm. Nu kan du mixa soppan slät. Späd med mera vatten om det blir för tjockt. Rör ner persiljan.
måndag, oktober 09, 2006
Livets vatten
1. Gör ett grundligt arbete med att skölja och skala det som ska ge vattnet smak.
2. Dela det som är stort i klyftor, bitar eller skivor. Använd rivjärn, osthyvel eller potatisskalare för att få remsor.
3. Lägg smaksättaren i en kanna och fyll på med kallt vatten. Låt dra i kylskåpet.
Frukttips: Citron, Lime, Apelsin, Melon, Passionsfrukt, Päron, Äpple.
Grönsakstips: Gurka, Morot, Paprika, Selleri, Chili.
Kryddtips: Citrongräs, Rosmarin, Timjan, Basilika, Ingefära, Mynta.
söndag, oktober 08, 2006
Hasselbackspotatis
3-4 potatisar/person
Mjölkfritt margarin
salt peppar ströbröd
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisarna och skiva dom nästan helt igenom. Om man lägger potatisen i en sked eller slev när man skär den så blir det liksom skivor utan att man skär helt igenom, precis som det ska vara. Lägg potatisarna i en form, med den skivade sidan uppåt. Hyvla, riv eller skiva lite margarin tunt och lägg över potatisarna och krydda med salt och peppar. In i ugnen. Ta ut dem efter typ 20-30 minuter. Nu kan det behövas lite margarin till och det är också nu du ska strö över ströbrödet. In i ugnen igen cirka 20 min till.
fredag, oktober 06, 2006
Aubergine- och äppelröra
2 auberginer, ca 500 g
1 finhackad rödlök
1 msk persilja
3-4 msk olivolja
salt, svartpeppar
Sätt ugnen på 175°. Kärna ur äpplena. Nagga auberginerna med gaffel så att de inte "exploderar" under bakningen. Lägg äpplena och auberginerna i en ugnssäker form klädd med bakplåtspapper. Baka tills de är helt mjuka, äpplena ca ½ timme, auberginerna ca 1 timme. Vänd dem 1-2 gånger under bakningen. Låt äpplena och auberginerna svalna. Dela äpplena och auberginerna och skrapa ur allt fruktkött. Finhacka det med en kniv eller finfördela i matberedare till en jämn röra. Blanda röran med löken, persiljan och olivoljan. Smaka av med salt och peppar. Servera på småfranskahalvor.
torsdag, oktober 05, 2006
Äppelbröd
7 dl vatten
5 dl havregryn
5 dl grovt rivna äpplen
50 gram jäst
3 tsk salt
10 dl < vetemjöl
4 små röda äpplen
Koka upp vattnet och häll det över havregrynen i en bunke. Rör om. Riv äpplen så att du har 5 dl grovt rivna äpplen och tillsätt dem. När blandningen är fingervam rör du i jästen (det kan vara lite varmare om du använder torrjäst). Tillsätt salt och mjöl. Arbeta samman degen. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Låt degen jäsa i bunken under duk i cirka en timme. Knåda degen och dela den i 4 delar. Rulla varje del till en rulle och gör en knut. Lägg bröden på smord plåt/bakplåtspapper och tryck ner ett litet rött äpple i varje knut. Låt jäsa under duk 20-25 minuter. Pensla bröden med lite sojamjölk och sätt dem längst ner i ugnen som du värmt till 225 grader. Grädda cirka 20 minuter.
onsdag, oktober 04, 2006
Ugnsbakade rödbetor med lök- och senapsyoggi
1 rödlök
Lite gräslök
1 msk dijonsenap
250 g sojayoggi
salt, svartpeppar
Börja med att sätta igång ugnen på 150°. Skär av blasten på rödbetorna så att typ 5 cm återstår om du inte köpt "avblastade i påse. Tvätta rödbetorna och behåll skalet och rottråden. Lägg dem i en ugnssäker form och baka dem mitt i ugnen ca 1 timme. När du stoppat dem i ugnen kan du finhacka rödlök och gräslök och blanda med dijonsenap och sojayoggi. Smaka av med salt och peppar. Ta ut rödbetorna när de är färdigbakta, spola dem under kallt vatten och gnid av skalet. Skär dem i skivor. Servera med yoggiröran och ett gott rågbröd.
tisdag, oktober 03, 2006
Couscous i matlådan
Couscous går snabbt att fixa, själva couscousen kan du göra på jobbet eller i skolan nar du har varmt vatten men det går lika snabbt att fixa på kvällen under tiden du hackar lite grönt.
1 dl couscous
1 ½-2 dl vatten
Koka upp vattnet, häll det över couscousen tillsammans med lite salt och olja.
Hacka paprika, tomat, lök och andra goda grönsaker du har hemma. Finns det lite oliver eller kapris i kylen? Ta med dem. Blanda samman couscous med grönsakerna. Häll i någon tesked olja, vinäger och smaksätt med salt och mynta.
lördag, september 30, 2006
Fyllda smördegsknyten
Till denna braiga bufférätt eller tillbehör till sallad och liknande brukar jag köpa färdig smördeg (kolla innehållsförteckningen). Det är lite klur att göra egen men det går *ler*
Som fyllning kan du ha:
- Stekta champinjoner, frästa tillsammans med fint hackad lök, vitlök och salt och peppar.
- Spenat, salt och peppar
- Tomater, fint hackad lök och basilika eller oregano.
Skär kvadrater av smördegen, lägg fyllningen i mitten och vik över flikarna. Alternativt - som på bilden - rulla ihop degen och vik noga i ändarna.
Sedan ska de in i ugnen, 225 grader cirka 10 minuter. Klart att njuta!
fredag, september 29, 2006
Röd-grön-röra
2 röda paprikor
2 gröna paprikor
1 gul lök
½ chili
2 vitlöksklyftor
3 dl blandade bönor (stora vita, små vita, berlotti, kidney, kikärtor)
1 burk krossade tomater
Gönsaksbuljong
Kanel, salt, peppar
Hacka paprikan och löken grovt. Finhacka chili och vitlök. Fräs allt detta i lite olja. Blanda i bönor och häll över de krossade tomaterna. Smula i buljong och låt koka upp. Rör om och smaka av med lite kanel och eventuellt salt och peppar. Låt puttra 15-20 minuter. Servera med ris.
tisdag, september 26, 2006
Couscous med fem grönsaker
1 zucchini
3 olikfärgade paprikor
2 små fänkålar
1 aubergine
Kryddning: 4 vitlöksklyftor, 1 msk färsk ingefära, rosmarin, olivolja, salt och peppar
Grovhacka grönskakerna och lägg dem på en plåt. Strö på riven ingefära, krossad vitlök och rosmarin och sprinkla med olivolja. Salta och peppra. Rosta ca 40-50 minuter i 180°C ugn (grönssaksbitarnas storlek avgör hur länge de måste rostas).
Tillred couscousen enligt anvisningarna på förpackningen, blanda i lite olja och mynta. Forma en hög av couscousen och gör en liten grop på toppen. Lägg rostade grönsaker i gropen och runt högen.
måndag, september 04, 2006
Tomatsoppa
2 gula lökar
4-5 vitlöksklyftor
1 citron
2 msk olivolja
6 dl vatten
1 buljongtärning
färsk koriander eller persilja
Skålla, skala och tärna tomaterna. Skala och tärna lök och vitlök. Pressa saften ur citronen. Hetta upp oljan i en gryta och fräs lökhacket. Tillsätt tomaterna, citronsaften och vattnet. Sjud under lock i 20 minuter. Tillsätt salt och buljongtäning och koka upp igen. Smaka av och krydda eventuellt mer. Hacka koriander/persilja och strö över soppan vid serveringen.
måndag, augusti 21, 2006
Grodda...
Skölj 1 dl bönor eller linser och blötlägg över natten. Häll bort vattnet och skölj dem igen. Låt burken stå under en handduk, gärna upp och ned med nät över öppningen så att vattnet kan rinna av ordentligt. Skölj sedan groddarna 2 - 3 ggr per dag. Efter 4 - 5 dagar är groddarna klara. Ställ dem nu i fönstret så blir de vackert gröna. Förvara groddarna i kylen.
De håller ungefär 5 dagar.
fredag, augusti 18, 2006
Grönsaksröra a la france
2 klyftade gula lökar
1-2 skivade vitlöksklyftor
1 aubergine, delad i halvcirklar
1 zucchini, delad i halvcirklar
1 röd, 1 gul och 1 grön paprika
1 strimlad liten röd chili
1 burk hela tomater
Oregano, basilika eller timjan
salt, grovmald svartpeppar
1 msk rostade solroskärnor
Hetta upp oljan i en stor gryta. Lägg i och fräs först lök, vitlök och aubergine. Lägg sedan i och fräs zucchini, paprika och chili. Rör ner tomater, örtkrydda, salt och lite peppar. Låt röran sjuda under lock ca 15 minuter. Smaka av. Strö över solrosfrön.
Servera med ris och bröd.
onsdag, augusti 16, 2006
Soppa Provençale
2 vitlöksklyftor
2 paprikor
1 aubergine
2 msk olivolja
1 l grönsaksbuljong
2 msk tomatpuré
salt, peppar
För lite extra lyx: 1 dl sojayoghurt, hackade svarta oliver, timjan och salt.
Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj, kärna ur och tärna paprikorna. Skölj och tärna auberginen. Fräs lök och grönsaker i olivolja i en gryta stor nog för soppkok. Häll över grönsaksbuljongen. Tillsätt tomatpuré, salt och peppar. Låt koka ca 15 min.
Om du vill servera lite lyxigare gör yoghurtröran som du serverar soppan med. Ett gott bröd passar också till.
måndag, augusti 14, 2006
Peach Melba
Recept för 4 portioner
8 konserverade persikohalvor
400 gr hallon
1 dl florsocker
Tofuline vaniljglass
Gör såsen genom att mixa hallonen och rör ner florsockret, vill du vara riktigt fin ska såsen silas.
Servera på tallrik eller i glas eller... fantasin sätter gränserna. Varva gärna glass med persika och toppa med hallonsåsen. Servera och njut.
lördag, augusti 12, 2006
Kronärtskocka med citronvinägrett
salt
1 citron
½ gul lök
1 msk timjan (helst färsk)
1 msk vitvinsvinäger
1 dl solrosolja
salt, vitpappar
Ansa kronärtskockorna, det gör du genom att skära bort roten och klippa av spetsen av bladen. Välj grytstorlek efter antalet skockor, du ska nämligen koka upp så pass mycket vatten att det kan täcka dem. Salta vattnet och låt skockorna koka typ 3040 minuter. Prova att dra loss ett av bladen, släpper det utan motstånd är den färdig. Ta upp skockorna och låt dem rinna av.
Riv skalet av citronen och pressa ur saften. Hacka lök och timjan fint, blanda hacket med citron och vinäger och tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Smaka av med lite salt och peppar.
fredag, augusti 11, 2006
Kikärtssnacks
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
1/2 msk curry
1 krm cayennepeppar
1 msk sesamfrön
Blötlägg kikärtorna över natten. Häll av vattnet noga. Torka kikärterna i en handduk eller hushållspapper. Häll ut på en folieklädd bakplåt. Blanda med olja och 1/2 salt. Rosta högst upp i ugnen på 225° ca 20 min. Blanda kryddor, sesamfrön och resten av saltet och rör ner blandningen i kikärtorna. Rosta ytterligare 10-20 min. Kikärtorna ska bli torra, knapriga och vackert guldbruna.
onsdag, augusti 09, 2006
Smulpaj med äpple
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 msk socker
100 gram mjölkfritt margarin
4-6 äpplen
2 msk socker
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en form. Finfördela margarinet i en skål och blanda med havregryn, mjöl och socker till en grynig massa. Skölj, skala, dela och kärna ur äpplena. Skär äpplena i tunna skivor och lägg dem i formen. Strö över socker (och eventuellt kanel om du gillar det) och därefter smuldegen. Grädda i ca 20 minuter, tills pajen blivit ljusbrun. Servera gärna glass eller vaniljsås till.
tisdag, augusti 08, 2006
Fruktig couscoussallad
couscous
1 mango
1 ananas
russin
½ dl pinje- eller cashewnötter
2-3 msk olja
1 msk vinäger
1 msk vatten
salt, kajennpeppar
Koka upp den mängd vatten du behöver enligt anvisning på ditt couscous paket. Ofta är det 1½-2 gånger så mycket vatten som couscous man ska ha. Lös upp en buljongtärning i vattnet och häll i couscousen. Stäng av plattan och låt couscousen svälla under lock. Om du har saffran hemme tillsätt gärna det till vattnet. Skala, kärna ur och tärna mangon. Om du har färsk ananas tärna den (ta bort mittenbiten, den hårda), ananasringar på burk kan du bara tärna direkt :)
Blanda couscousen med frukten och nötter. Blanda olja, vinäger, vatten, salt och kajennpeppar. Häll dressingen över couscousblandningen. Ät den varm eller låt svalna - den är god vilket som *ler*
måndag, augusti 07, 2006
Zucchinipasta med sur chilidressing
Zucchini
Salt
1 chili
Vinäger
Olivolja
Vatten
Lite rårörssocker
Hyvla zucchinin på längden med en osthyvel eller liknande. Koka upp rikligt saltat vatten och låt strimlorna koka ett par minuter. Lägg dem att rinna av i ett durkslag.
Hacka chilin, blanda den med vinäger, olivolja, vatten och lite socker (för att balansera vinägern - kan uteslutas). Delarna i dressingen kan vara ungefär 2:1:1 - exempel 2 msk vinäger, 1 msk olja och 1 msk vatten. Häll upp zucchinin i en fin skål eller på ett fat och blanda med dressingen.
torsdag, augusti 03, 2006
Ugnsbakade rotfrukter med mintsås
Palsternacka
Morot
Kålrot
Potatis
Skala rotfrukterna. Skär palsternacka, kålrot och morot i avlånga stavar. Potatisen i skivor eller klyftor, mest för variationens skull. Häll lite olja i en ugnsform eller på en plåt och lägg i rotfrukterna. Krydda med salt, lite citronsaft och timjan eller någon annan god örtkrydda. Baka i ugnen, 225 grade i ca 20-25 minuter.
Den kalla såsen gör du med sojayoghurt, blanda i färsk eller torkad mynta.
onsdag, augusti 02, 2006
Kumminbiffar med kall senapssås & sallad
1-2 kokta potatisar
2-3 tsk kummin
1 tsk curry
1 tsk chili
salt
1 lök
Mosa kikärtorna och potatisen tillsammans i en skål. Hacka löken fint, fräs den i lite olja tillsammans med kumminfröna, curryn och chilin. Blanda löken och kryddorna med moset. Forma biffar och stek i olja.
2 dl Sojayoghurt
4 msk Stark senap
Blanda senap och yoghurt, smaka ev av med lite salt.
Isbergssallad
fint fint hackad gurka
paprika
en burk majs
för mer matig sallad tillsätt någon deciliter couscous
torsdag, juni 22, 2006
Semester
Hoppas att kunna hitta någon matlagningskurs på vägen men framför allt att lyckas laga juste måltider på två gasplattor med två grytor att tillgå :-)
onsdag, juni 14, 2006
Söt-sur-sallad
Mâchesallat
Isbergssallad
Melon (galia, honung, cantaloupe)
Röd paprika
Vit balsamvinäger, olja
Skölj mâchesallaten. Skölj och hacka isbergssalladen och paprikan. Skär melonen i 4 klyftor, gröp ur kärnorna, skala och tärna. Blanda samman alla grönsakerna i en skål. Toppa med vit balsamvinäger och olja, låt stå i kylen till servering. Den syrliga vinägern är toppengod ihop med melon och de båda salladssorterna.
tisdag, juni 13, 2006
Krämig kall currykikärtssallad
2-3 dl kikärtor (en burk om du inte kokar själv)
1 dl sojayoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 liten hackad mild lök typ silverlök eller gräslök
1 äpple
1-2 tsk curry
salt
(gillar du mycket smak och lite styrka kan du ha ingefära och chili i - passar till curryn)
Skölj kikärtorna (om de är burktypen kan du låta dem ligga i fräscht vatten efter sköljningen när du gör i ordning det andra). Tärna äpplet och hacka löken. Blanda det med yoghurt, den pressade vitlöksklyftan och curryn. Låt kikärtorna rinna av och blanda i dem. Smaka av med lite salt. "Salladen" blir godast om den får stå och dra åt sig av smakerna i kylen.
måndag, juni 12, 2006
Snabbglass
Fryst frukt (hallon, blåbär, tärnad melon...)
Sojagrädde eller Sojayoghurt
Mixa de frysta bären med grädden eller yoghurten i en mixer/marberedare eller med en mixerstav. Söta med socker eller florsocker. Servera direkt eller håll i frys till servering.
lördag, juni 10, 2006
Vårrullar, vegansk variation
200 gr vitkål, hyvlad tunt
2 morötter, fint strimlade
1 gul lök/purjolök hackad/skivad
1 hackad vitlöksklyfta
1 tsk sambal olek
Filodeg, 1 paket från affären
Fräs löken i lite olja. I med vitlök, sambal olek, vitkål och morot. Låt fräsa lite. Häll på ca ½ dl vatten, lite vinäger och salt (½ buljongtärning). Det är klart när grönsakerna är mjuka. Smaka av med soja & sambal. Blanda med ev ris.
Vik filodegsarken dubbla och dela i 2-3 delar, beroende på hur stora vårrullar du vill ha. Försök göra dem till kvadrater då kan du sedan lägga dem så att du har en spets mot dig, klicka fyllning mitt på kvadraten - vik spetsen över fyllningen, sidospetsarna inåt över fyllningen och rulla. Pensla med olja. Lägg dem på bakplåtspapper i ugnen i cirka 200 grader tills de är bubbligt gyllene.
Om kassan tillåter kan du skiva vattenkastanj och också ha i hackade champinjoner och böngroddar. Du kan också ha sojafärs i, kokt, vattenurpressad och kryddad. Variera dig! *ler*
Bild från tasteline
lördag, maj 27, 2006
Garam Masala krydda
100 gram korianderfrön
25 gram var av kumminfrön och svartpeppar
15 gram var av svarta kumminfrön och torkad ingefära
6 gram var av ardemummafrön och nejlikor
4 gram var av kanel och lagerblad
Torrosta försiktigt alla ingredienser (utom den torkade ingefäran) i stekpanna eller på plåt i ugnen. De ska inte få färg, bara hettas upp. Låt svalna och mortla/mixa/mal till pulver tillsammans med ingefäran. Förvara i en kryddburk.
Rajma Masala, kidneybönscurry
2 lökar, hackade
1 msk var av hackad ingefära & vitlök
½ tsk gurkmeja
1 tsk var av kumminfrön, garam masala (stark curry) och mald kummin
2 tsk var av chilipulver och korianderpulver
2 tomater, hackade
3 msk olja
salt att smaka av med och färsk koriander om du hittar
Skölj kidneybönorna, extra noga om du använder de på burk. Hetta upp oljan i en gjutgärnspanna/gryta om du har annars passar en kastrull eller wok bra. Låt kumminfröna brynas något innan du lägger i ingefära och vitlök. Lägg i löken och låt fräsa tills det är lite färg. Tillsätt alla kryddor utom garam masalan (starka curryn) det vill säga mald kummin, chilipulver och korianderpulver. Lägg i dina hackade tomater och låt fräsa en stund, då är det dags för kidneybönorna och eventuellt lite salt. Låt puttra på medelvärme i 10 minuter ungefär. Tilsätt din starka curry krydda, lägg ett lock på och låt puttra vidare en 5 minuter ungefär. Garnera med färska koranderblad och servera med bröd eller ris.
måndag, maj 22, 2006
Lunchsallad med kidneybönor
2 dl kidneybönor (1 burk)
1 dl majs
1 grön paprika
rödlök
2 msk citronsaft
chili, koriander, salt
Sköj salladen, hacka lite om du vill. Stoppa dem i botten på din lunchlåda. Skölj bönorna noga. Hacka paprikan och löken. Sedan är det bara att varva bönor, paprika och majskorn i lådan. På med löken. Blanda dressingen vid sidan av och häll den över allt. Ta med ett pitabröd eller liknande och lunchen är mumma.
söndag, maj 21, 2006
Kolasnittar, kolakakor
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk malen ingefära
Sätt ugnen på 175°. Skär margain i tunna skivor. Rör ihop margarin och socker i en skål. Häll i vaniljsocker, sirap, mjöl, bakpulver och ingefära. Arbeta snabbt ihop till en deg. Dela den i tre delar. Rulla till 40 cm långa längder typ (de ska få plats på plåten). Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem. Låt dem bakas mitt i ugnen tills längderna är ljusbruna 10–12 min. När de fortfarande är varma ska du skära snittar (3 cm breda kakor).
torsdag, maj 18, 2006
Go bananas!
Banansallad (ica)
3 skivor ljust bröd
1 msk olivolja
1-2 vitlöksklyftor
2 krm salt
sallad
2 tomater
1 avokado
2 bananer
1 msk rödvinsvinäger
3 msk olivolja salt
1 tsk krossad rosépeppar
Skär brödet i centimeterstora tärningar. Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek brödtärningarna gyllene och knapriga. Pressa över vitlöken och strö på salt. Ta upp krutongerna och låt dem svalna. Skölj salladen och riv i mindre bitar. Skölj och klyfta tomaterna. Dela avokadon, ta ur kärnan och skeda upp avokadoköttet i fina bitar. Skala och skär bananerna i skivor. Blanda samman dressingen. Blanda salladen i en skål eller direkt på fyra tallrikar. Droppa över dressingen och strö på vitlökskrutongerna.
Kanel- och currybanan
tasteline
1 kg bananer omogna
6 schalottenlökar
2 chilifrukter
6 curryblad
2 kanelstänger
1 msk curry
gurkmeja
1,25 dl vatten
2,5 dl kokosmjölk
1,5 tsk salt
olja
Skala bananerna, dela först en gång på mitten och sedan på längden. Gnugga in salt och gurkmeja. Hetta upp olja i en panna och stek bananerna tills de är gyllenbruna. Sätt dem åt sidan.Lägg i alla övriga ingredienser (skiva de gröna chilifrukterna) i grytan förutom kokosmjölken och låt koka upp. Lägg i bananer och kokosmjöl och låt sjuda tills såsen tjocknar.
Chokladbanan
2 bananer
100 g mörk choklad
½ dl hasselnötter
grillpinnar
Dela varje banan i 2 delar. Lägg in dem i frysen. Smält chokladen i mikron eller i vattenbad. Hacka nötterna och skär bananerna i bitar. Stick in en grillpinne i bananbitarna och doppa dessa i choklad och sedan i nöthacket. Frys eller kyl ett par timmar.
tisdag, maj 16, 2006
Rosmarinbaguetter
1,3 l vetemjöl
0,5 l vatten
50 g jäst
1 msk matolja
2 tsk salt
3 msk olivolja
rosmarin
Bered degen (jäst med vätska, olja, salt och mjöl) som det står på jästförpackningen. Låt degen jäsa 45 minuter till en timme. Sätt ugnen på 225°. Häll ut degen på mjölat bakbord och dra lite försiktigt i degen så att den blir lång. Skär den i tre längder, vrid dem lite och lägg dem i en plåt med bakplåtspapper. Pensla dina bröd med olivolja och strö över gourmetsalt och rosmarin. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills baguetterna har fått fin färg.
lördag, maj 13, 2006
Gryta med doft av saffran
Minimorötter, eller vanliga
Broccoli, 1 stjälk
Blomkål, 1 litet huvud
Kokt potatis, om du har
Paprika, 1 röd
Sojabitar/grytbitar
Saffran, 1 påse
Kokosmjölk, 1 burk
Färsk chili, salt, kokosflingor, olja
Förbered sojabitarna med att koka dem i vatten och pressa ur vätska. Lägg dem gärna med lite olja, salt, kokosflingor och färsk chili i en djup tallrik. Under tiden det ligger och göttar sig så kan du skölja och hacka grönsakerna. Fräs upp grönsaker och soja bitarna i lite olja i en stekpanna eller gryta. Efter att det fått färg, häll på kokosmjölken och blanda i saffran. Låt puttra samman runt 10 minuter.
onsdag, maj 10, 2006
Potatissallad med koriander
1 kg potatis
2 vitlöksklyftor
1 buljong
½ dl olivolja
2 msk vinäger
2 schalottenlök, finhackade
1 dl bladpersilja, hackad
1 dl färsk koriander, hackad
salt, svartpeppar
Tvätta och skiva/tärna potatisen. Koka dina potatisbitar i buljong, salt och de hackade vitlöksklyftorna i ungefär 15 minuter, de får inte koka sönder! Häll av kokvattnet och låt potatisbitarna ånga av sig lite. Blanda med lök, persilja, koriander, vinäger och olja i en skål eller platsbunken som ska med till parken. Smaka av med salt och peppar
tisdag, maj 09, 2006
Chokladtryffel
2 dl sojamjölk med vaniljsmak
1 dl kakao
Värm upp sojamjölken till koktemperatur. Under tiden kan du hacka chockladen i fina små små bitar (om du inte köpt "färdig finchoklad"). Lägg dina små små chokladbitar i en skål. Häll över sojamjölken, lite i taget, det är inte säkert att all sojamjölk behövs utan så mycket som rävs för att smälta chokladen. Vispa samman. Konsistensen ska vara som en tjock chockladsås. Låt svalna så att den blir lite hårdare i konsistensen. Använd en tesked eller liknande för att skapa så runda bollar, om du har en sprits kan du spritsa chokladsmeten på ett bakplåtspapper i småp fina ploppar. Pudra eller vänd dem i kakao.
måndag, maj 08, 2006
Grillspett
cocktailtomater
lökar
champinjoner
1 röd paprika
1 zucchini
2 msk olja
timjan, salt, svartpeppar
Kärna ur paprikan och skär den i bitar. Skär zucchinin i skivor. Varva potatis och grönsaker på fyra spett. Pensla med olja och krydda med timjan, salt och peppar. Grilla tills de börjar ta färg, ca 5 min.
Ljummen linssallad
2 tomater
2 avocado
4 dl kokta gröna linser
1 msk olja
½ dl oliver
svartpeppar, efter smak
Koka linserna så som det står på förpackningen. Under tiden kan du skala och klyfta löken och skär tomaterna i bitar. Dela, kärna ur och ta bort skalen på avokadosarna (?). Skär dem i bitar. Låt linserna rinna av. Fräs löken i olja i en panna. Lägg i tomaterna och linserna och låt dem fräsa med någon minut. Till sist, lägg i avokado och oliver och krydda med peppar. Servera med råris, surdegsbröd eller som matig sallad till något annat/på buffé.
söndag, maj 07, 2006
Ananas med ingefära och karamellyta
1 Ananas
4-8 tsk ingefära
4 msk muscovadosocker (eller rårörssocker)
Dela ananasen i 4 klyftor på längden. Använd en vass kniv så att du kan dela den utan att blasten faller av. Skär ur fruktköttet i varje "båt", skär bort det som är hårt. Skiva resten i klyftor som du sedan lägger tillbaka i skalet. Strö torskad ingefära över ananaserna och sprinkla över sockret. Klä in blasten i folie och ställ in ananasen i ugnen, 175 grader i cirka 15 minuter. Servera med glass.
onsdag, maj 03, 2006
Veganska kroppkakor
23 kroppkakor blev detta:
1,5 kg potatisar
Vetemjöl
1 paket veggobacon
2 gula lökar
6 champinjoner
salt
3 tsk kryddpeppar, malen
Skala potatisen och mosa den med lite salt. Blanda i vetemjöl, lite i taget, tills du har en "deg". Hacka löken och champinjonerna, stek dem i mjölkfritt margarin tillsammans med kryddorna (och veggobacon).
Fyll en stor gryta med vatten och under den tiden det tar för vattnet att koka upp kan du forma kroppkakorna. Dela potatisdegen i 2 delar & rulla ut till två längder. Skiva bitar, gröp ett hål, fyll med fyllning och kleta samman, rulla dem lite så du ser att de sitter ihop.
Koka ett par 10 stycken kroppkakor i taget. De ska koka cirka 10 minuter, så snart alla har ploppat upp till ytan och simmat där en stund är de klara. Servera med rårörda lingon, mjölkfritt margarin och soja-/havregrädde.
Pepparkaksmuffins med lingonglasyr
2 dl socker
100 g mjölkfritt margarin
2 dl sojagrädde
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk malda nejlikor
Samt ev rårrörda lingon i smeten
Sätt ugnen på ungefär 200 grader. Rör socker och margarin poröst (man kan mjuka upp margarinet lite först, t.ex. i mikrovågsugn). Blanda mjöl, bakpulver och kryddor. Rör ner grädden i sockersmeten. Rör ner mjölblandningen och blanda till en slät smet. Ställ upp muffinsformarna och fyll dem till 2/3 ungefär. In i ugnen i 10-15 minuter.
Glasyr
Florsocker
Tofutti naturell/eller det du har kvar av sojagrädden
Rårörda lingon
Blanda florsocker och vätskan till en bra konsistens, i med lingonen på slutet och bred på muffinsen när de svalnat.
tisdag, maj 02, 2006
Röd currypasta
4 röda, färska chilifrukter
2½ cm färsk ingefära
4 vitlöksklyftor
4 schalottenlökar
4 stjälkar citrongräs
4 tsk korianderfrön
2 tsk spiskumminfrön
2 tsk starkt paprikapulver
3 krm gurkmeja
½ tsk salt
2 limefrukter
1 msk matolja
Ta bort stjälkarna från chilifrukterna. Dela dem mitt itu och skrapa bort kärnorna. Hacka dem. Skala och hacka ingefära, vitlök, schalottenlök och citrongräs.
Hetta upp en stekpanna på medelvärme och rosta koriander- och spiskumminfrö ett par minuter tills de mörknat lite i färgen. Rör om då och då. Låt svalna.
Blanda samman de hackade frukterna, de rostade fröna, paprika, gurkmeja och salt i en mixer med kniven isatt. Riv i det gröna skalet från limen och pressa ner saften. Tillsätt slutligen oljan och kör till en jämn smet. Förvara upp till en månad i tät burk i kylen.
måndag, maj 01, 2006
Orustsallad
1 dl kokt avorioris
1 dl skivade champinjoner, färska
1 dl gröna ärtor
1 dl majskorn
1 liten hackad lök
3 klyftor tomat
1 hackad röd paprika
1/2 tärnad färsk gurka
Dressing:
2 msk solrosolja
2 msk pressad citron
2 msk vatten
1 tsk Örtsalt
Blanda allt som ska vara i själva salladeni en fin skål. Mixa ihop dressingen i en liten skål och häll den över salladen. Klart!
lördag, april 29, 2006
Toscakaka
100 g mjölkfritt margarin
½ dl soja- eller havregrädde
1½ dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl soja- eller havremjölk
På toppen
75 g mjölkfritt margarin
1 dl socker
2 msk vetemjöl
1 msk sojamjölk
1½ dl finhackad sötmandel/mandelspån
Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet i en kastrull och låt svalna. Under tiden det svalnar kan du vispa socker och grädde i en skål. Rör försiktigt ner resten av ingredienserna.
Smörj och ströa en rund form (ca 24 cm i diameter) med löstagbar kant. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.
När kakan gräddas är det dags att leka med glasyren. Blanda ihop alla ingredienser till glasyren i en kastrull. Värm röran under omrörning tills den tjocknar. Ta ut kakan och bred på glasyren. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 10 minuter till.
onsdag, april 26, 2006
Couscoussoppa
1 lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 tsk koriander (mald)
½ tsk kummin (mald)
½ tsk chilipulver
salt
10 dl buljong, dvs vatten + 2 tärningar
1 dl kikärtor
½ dl couscous
mynta, persilja
Värm oljan i en gryta och fräs lök och vitlök. Tillsätt korander, kummin, chili och salt. Rör om och häll på vatten och buljongtärningar. Låt sjuda några minuter. Lägg i de väl sköljda kikärtorna och couscousen och stäng av plattan. Under tiden du plockar fram grytunderlägget så värms kikärtorna och couscousen sväller. Servera varmt med mynta och persilja på toppen och ett gott bröd till.
tisdag, april 25, 2006
Sötsur sås
1,5 msk socker
2 msk vitvinsvinäger
1 msk tomatpuré
4 msk ananasjuice (kan vara burkspad) apelsinjuice (helst färskpressad)
1 msk soja
1 msk maizenamjöl
4 msk vatten
Om du har en redningsbägare (annars går det bra med en tom burk med lock) så är det där du ska blanda samman alla ingredienserna, sätta på locket och skaka. Häll din blandning i en gryta och låt koka upp och sjuda tills den tjocknar. Det är gott och fint att ha bitar av ananas i samt vattenkastanjer. Vill du ha lite sting passar det med färsk röd chili.
söndag, april 23, 2006
Veganska blåbärsplättar (pannkakor)
3 msk socker
3 msk bakpulver
1 tsk salt
4 ½ dl sojamjölk, gärna vaniljsmak
3 msk olja
2 dl blåbär
Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. Häll på sojamjölken och oljan och rör tills du har en fin jämn smet. Värm din stekpanna eller plättlägg och lägg på blåbären när du häller på smeten. Det ska bli pannkakor/plättar av den lite mindre varianten som jäser upp (är bakpulver i), fluffiga amerikanska pannkakor. Stek cirka 2 minuter på varje sida beroende på värmen.
Från PETA
Veganbrownies
4 ½ dl socker
1 ½ dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 -2 ½ dl vatten
2 dl olja
ev 1 tsk vaniljsmak
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta fram en stor skål och blanda samman mjöl, socker, kakao, bakpulver och salt. Häll i vattnet, oljan och vaniljsmaken. Blanda väl. Lägg smeten jämt i en 20*30 cm bakform. Låt bakas i ugnen 30 minuter, tills toppen av kakan inte längre är blank.
Låt svalna 10 minuter och skär i rutor.
I brownies kan man ha nötter av olika slag och det kan vara gott med kaffe istället för vatten. Du kan ha något gott geggigt ovanpå, en chokladtopping, kaffekräm eller kanske citronkräm.
lördag, april 22, 2006
Vegan Cheesecake
1-1½ dl sojamjölk
1-1½dl socker
1 tsk vaniljextrakt, eller lite färsk vanilj!
½ dl lönnsirap
Digestivekex eller liknande
Krossa kexen (blanda ev i ngn matsked vatten) och lägg dem som botten i en form med avtagbara kanter.
Värm ugnen till 175 grader. Ta fram matberedaren eller mixern och lägg i tofu, sojamjölk, socker, vaniljsmak och lönnsirap. Lår dettta mixas till det är lent och fint och häll i pajbottnen. Baka i ugnen i 30 minuter och låt den sedan kallna innan du ställder den kylt för riktig nedkylning.
Förutom vaniljen är det gott att smaksätta med citron, lime, apelsin eller liknande. Bör serveras tillsammans med en hallonsås (värm frysta hallon i kastrull), chokladsås eller färsk frukt som melon, ananas, banan...
tisdag, april 18, 2006
Karibisk bön- och risröra
3 vitlöksklyftor
1/2 tsk vardera av muskotnöt, kryddnejlika och kanel
1 tsk vardera av salt och cayennepeppar cloves
1 burk kidneybönor
1 burk krossade tomater
2 dl ris
Tärna vitlök och lök och låt fräsa i en kastrull. Häll på kryddorna innan det är dags för de sköljda bönorna. Häll av tomatvätskan från de krossade tomaterna i en tallrik eller liknande innan du häller i dem för fräsning också. Nu är det dags för riset och den andel vätska det står på paketet (se till att skölja riset väl så du slipper bismak, eller ta ett ris du vet är toppengott *ler*) räkna med din sparade tomatjos. Lägg locket på och låt sjuda cirka 20 minuter eller så tills riset är färdigt. Kategori: Gryta
måndag, april 17, 2006
Grekisk bönsoppa
1 burk vita bönor (om du hittar: favabönor)
1 gul lök, finhackad
3 msk olivolja
1 burk krossade tomater
1 morot, i tärningar
1 msk tomatpuré
1 msk blekselleristjälk
salt peppar
1 msk finhackad persilja
2 st buljongtärningar
0,8 l vatten
Skölj bönorna och låt dem rinna av. Fräs löken i en gryta i lite olja tills den är genomskinlig. Häll i morot, tomatpuré, selleriblast, salt och peppar i grytan och fräs allt lätt. Tillsätt krossade tomater, vatten och buljongtärning. Låt soppan koka i ca 15 minuter så att grönsakerna blir mjuka. Häll sedan ner bönorna i grytan och smaka av med salt och peppar. Låt soppan få ett nytt uppkok. Strö över persilja och servera. Kategori: soppa
lördag, april 15, 2006
Auberginesill, vegansill
Skär auberginen/rna i strimlor (filéer). Koka dessa i kraftigt saltat vatten till dess de blir mjuka och sladdriga.
Senapsaubergine
1 msk senap
1,5 - 2 tsk socker
0,5 msk vinäger
3 msk olja
1 dl sojagrädde
Blanda ihop senap, socker och vinäger. Tillsätt olja i en fin stråle under omrörning. Blanda i sojagrädden. Häll såsen över auberginen.
Chiliaubergine
2 msk chilisås
Lite färsk hackad chili (om du gillar styrka)
0,5 msk vinäger
3 msk olja
1 dl sojagrädde
Blanda ihop chilisås och vinäger. Tillsätt olja i en fin stråle under omrörning. Blanda i sojagrädden. Häll såsen över auberginen.
Vitlöksaubergine
1 klyfta vitlök (beroende på storlek)
0,5 msk vinäger
3 msk olja
1 dl sojagrädde
Blanda ihop vitlök och vinäger. Tillsätt olja i en fin stråle under omrörning. Blanda i sojagrädden. Häll såsen över auberginen.
Dillaubergine
2-4 msk dill
0,5 msk vinäger
3 msk olja
1 dl sojagrädde
Blanda ihop dill och vinäger. Tillsätt olja i en fin stråle under omrörning. Blanda i sojagrädden. Häll såsen över auberginen.
Vegansill
2 Auberginer
4 dl Vatten
2 dl Ättika
2 dl Socker
12 st Kryddpepparkorn
1/2 dl senap
1 dl Dill
Eventuellt, några noriblad (sjögräs)
Gör så här:
Skala och skiva auberginerna, låt dem mjukna i ugnen 200 grader i ca 10 minuter. Gör din lag genom att koka upp vattnet, sockret, kryddpepparkornen och ättikan tills sockret smält. Blanda i senap och dill eller annan valfri smaksättning. Låt alla ingredienser kallna. Skär auberginen i sillstora bitar och lägg alltsammans i en burk med lock, kyl och låt stå ett dygn helst. Ett halvt noriblad (sjögräs) kan tillsättas för lite havssmak.
Kategori: Blandat
fredag, april 14, 2006
Janssons frestelse vegan
8 stora potatisar
2 gula lökar
2 msk tartex (eller mer *ler*)
2 buljongtärningar
2 dl sojagrädde
1 dl sojamjölk
3 tsk soja
3 tsk äppelcidervinäger
kryddpeppar, lite vitpeppar
3 msk ströbröd
Rör ut tartex i lite av grädden. Tillsätt sedan resten av vätskorna och kryddorna och blanda väl.
Skala potatisen och strimla den fint. Skiva löken tunt och fräs den i olja. Varva potatis och lök i en smord ugnsform. Det översta och understa lagret skall vara potatis. Häll lite lite sås på varje potatislager, det ska vara mycket kvar som kan hällas på toppen. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen, ca 45-50 min. För att få en krispig yta kan du lägga på tunna margarinskivor efter 30 minuter och strö över ströbröd.
Kategori: ugnen
torsdag, april 13, 2006
smak av Marocko
1 sötpotatis, tärnad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk olja
1/2 dl vatten
1 burk kikärtor
1 tsk mald kummin
1/2 tsk av vardera: ingefära, vegeta/allkrydda, gurkmeja, paprika
1/4 tsk av vardera: salt, cayennepeppar och kanel
1 röd och en gul paprika, tärnad
couscous (okokt) och russin
Fräs zucchini, sötpotatis och vitlök i olja ungefär 5 minuter. Använd vattnet för att förhindra att grönsakerna fastnar. Häll i kryddor, kikärtor och paprika i stekpannan. Försök att täcka med ett lock och låt koka samman cirka 5 minuter.
Under tiden kan du koka upp dubbelt så mycket vatten som du har couscous och lägga couscous och russin i en bunke. Häll över det kokande vattnet och låt dra cirka 10 minuter.
Ta nu bort locket från stekpannan och rör, låt koka några minuter till.
Lägg upp couscous på ett fat och häll kikärtsgrytan ovanpå, garnera med persilja och servera gärna med pitabröd, tortillas eller liknande.
Kategori: gryta
tisdag, april 11, 2006
Aubergineströmming
1-n Auberginer
2 tsk salt
1/2 dl ströbröd
1 ½ dl sesamfrön
½-1 dl sojagrädde
olja
Skär aubergingen i skivor på längden, de ska vara ungefär 2 cm tjocka. Strö salt på skivorna och låt dem ligga på en plåt eller skärbräda. Saltet drar ur vätska. Skölj och torka aubergineskivorna efter 10 minuter eller så. Vänd dem i sojagrädde och sedan i en bladning av ströbröd och sesamfrön. Stek skivorna mjuka i lite olja på medelvärme, ett par minuter per sida räcker.
Kategori: blandat
måndag, april 10, 2006
Grön linssallad med bananer
2 röda lökar, skivade
2 röda paprikor, strimlade
2 vitlöksklyftor, skivade
2-3 msk olja (oliv)
3 msk balsamvinäger
färsk koriander eller basilika samt persilja
2-3 bananer, skivade
salt
Koka linserna och låt dem bli kalla. Fräs lök, paprika och vitlök i olja på svag värme så att de precis mjuknar. Blanda med de kalla linserna och låt även denna nya blandning kallna. Smaksätt med vinäger och tillsätt örterna och salt efter smak. Blanda försiktigt i bananskivorna och lägg upp salladen på ett fint fat. Passar perfa tillsammans med rostbröd och resterna är goda när de fått dra sig över natten i din lunchlåda!
söndag, april 09, 2006
Veggopytt
2 lökar, tärnade
1 palsternacka, tärnad
1 bit rotselleri, tärnad
2-3 morötter, tärnade
4 potatisar, tärnade
200 gr svamp, tärnad
Salt, mjölkfritt margarin, vitpeppar, soja
Fräs lök, palsternacka, selleri, morötter och potatis i lite margarin tills alla tärningar är mjuka. Under tiden kan du fräsa svampen i en kastrull med lite margarin. Blanda svampen emd grönsakerna och smaka av med salt, peppar och ev. soja. Servera gärna med persilja på toppen och rödbetor eller chilisås.
lördag, april 08, 2006
Kikärtssallad
1 burk kikärtor
1 finhackad rödlök
2 msk finhackad persilja
Vinägrett
1 msk rapsolja kallpressad
1 msk balsamvinäger
1 msk vatten
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk osötad senap
salt och peppar
Lägg (väl avsköljda) kikärtor, hackad rödlök och hackad persilja i en skål. Blanda ingredienserna till vinägretten och häll det i skålen över kikärtorna. Blanda runt försiktigt.
Låt stå och dra 20 minuter innan servering.
fredag, april 07, 2006
Äpple- och bananpaj
2 bananer
1 dl kokosflingor
2 dl vetemjöl
1 dl råsocker
100 gr mjölkfritt margarin
Kärna ur och klyfta äpplena och skiva bananerna. Lägg dem i en smord form (cirka 20 cm i diameter). Blanda samman kokosflingorna, vetemjölet och sockret och arbeta in margarinet så att det blir en deg. Smula degen över bananskivorna och äppelklyftorna.
Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter.
Strö över lite kokos och servera med tofuline eller oatly vaniljglass.
torsdag, april 06, 2006
Bönmix i pitabröd
1 burk bönor (kidney, stora vita, berlotti) skölj bönorna och mixa dem (med stav eller i matberedaren) tillsammans med 2 msk olivolja, lite timjan och örtsalt. Värm pitabröden och fyll dem med bönmix, sallad och gurka. Har du en skvätt tacosås i kylen passar det bra till.
onsdag, april 05, 2006
Morotsvåfflor
5 dl sojamjölk (ev 4 + 1 dl vatten)
½ paket jäst, 25 gram
1½ dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
6-8 dl rivna morötter
salt
Att ha till: sojayoghurt, sallad
Smält margarinet och låt svalna. Häll i sojamjölken i en kastrull och värm till 37 grader. Smula jästen i en skål och lös den med hjälp av en del av sojamjölken. Mät upp allt mjöl i en bunke, vispa ner sojamjölken i mjölet lite i sänder så att det hela tiden går att vispa till en jämn smet. När mjölet och sojamjölken är en jämn smet är det dags att hälla i jästblandningen och det smälta margarinet att blandas i. Låt smeten nu jäsa med en bakduk ovanför bunken ungefär en timme. Använd tiden til att göra sallad, fixa med morötterna och ... städa skafferiet *ler*
När jäsningen är klar ska man blanda i morötter och salt (ngn tsk). Värm våffeljärnet och häll i smet och grädda. Servera med sojayoghurt (kan smaksättas med lingon, syltad ingefära eller apelsin) och en sallad.
tisdag, april 04, 2006
Valnötsbaguette
50 gram jäst
5 dl vatten
salt (2 tsk)
olivolja (1 msk)
100 gram valnötter
13 dl mjöl (det kan vara vetemjöl eller grövre sorter eller mixa lite olika mjöl som du gillar!)
Smula jästen och rör ut i fingervarmt vatten. Tillsätt salt, olivolja och nötter. Arbeta in mjölet, nästan allt *ler* Jäs din fina deg i cirka 30 minuter. Knåda degen ett tag till så det kommer in nytt syre bland jästsvamparna. Dela degen i 6 degar och forma till avlånga baguetter som du lägger på en bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa 20-30 minuter. Pensla baguetterna med vatten och låt dem gräddas i ugn, 225 grader, i 20-25 minuter.
måndag, april 03, 2006
Krämig grönsakssoppa
1 gul lök
2 morötter
3 dl krossade tomater
4 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 paprika
Örter som dragon & persilja
Hacka löken och skiva morötterna och fräs i lite olja i en kastrull. Späd fräset med tomatkross, vatten och smula i din buljongtärning. Låt koka 10 minuter ungefär. Hacka paprikan, lägg i den och låt koka en stund till. Mixa soppan med mixerstav eller i en matberedare för att få en krämig konsistens och smaksätt med örtkryddor (dragon, persilja).
söndag, april 02, 2006
Dragonfrästa morötter och kikärter
Sist är det dags för de sköljda kikärtorna, 2-3 dl. Se till att allt blir varmt och smaka av med peppar och eventuellt mer salt. Njut med nybakat bröd eller couscous.